Persoană cu dizabilități din Constanța, umilită de doi polițiști locali

O familie cu dizabilități din Medgidia a fost lăsată fără mașina pe care o parcase pe un loc destinat persoanelor cu handicap, din parcarea unui hypermarket.

Persoană cu dizabilități din Constanța, umilită de doi polițiști locali


O familie cu dizabilități din Medgidia a fost lăsată fără mașina pe care o parcase pe un loc destinat persoanelor cu handicap, din parcarea unui hypermarket. Un echipaj de la poliția locală  a considerat că era parcată neregulamentar. Familia, în care atât soțul, cât și soția sunt persoane cu handicap, recunoaște că a uitat să pună în parbriz legitimația doveditoare, însă spune că autoturismul avea semnele necesare care demonstrau că mașina este pentru persoane cu dizabilități.

În schimb, proprietarul autoturismul a încercat să le explice agenților locali că autoturismul avea lipit un autocolant cu semnul persoanelor cu dizabilități atât pe parbrizul din față, cât și pe luneta din spate.
Mai mult decât atât, documentele mașinii dovedeau faptul că aceasta a fost modificată pentru persoane cu dizabilități, soția șoferului fiind imobilizată în cărucior cu rotile. Într-un final, autoturismul a fost recuperat, în jurul orei 23:00, dar doar după ce s-a plătit taxa de 570 de lei, taxa de ridicare a autoturismului.
Mașina este înregistrată, înmatriculată, adaptată persoanelor cu dizabilități. O adaptare făcută special pentru soțul meu. Are semnele. Greșeala noastră a fost că am uitat să punem legitimația care atestă că suntem persoane cu dizabilități. Am recunoscut că da, știu că are dreptate, îmi asum greșeala pentru că am uitat să punem legitimația pe bord. Am înțeles ceea ce domnul a făcut teoretic și practic a fost legal, dar atitudinea domnului a fost îngrozitoare. Mașina este adaptată, are manetă, astfel încât să se vadă. Nu aveai cum, dacă te uitai, să nu vezi. În plus, aceste mașini se verifică. Domnul a spus că a verificat și că nu apare că mașină adaptată, iar asta este imposibil. De când este șofer, am adaptat-o și să o înmatriculăm cu această adaptare, pentru că altfel nu o putem conduce”, a declarat Alina Mititelu, proprietara mașinii.

Familia a făcut plângere la Secția 2 Poliție împotriva polițistului local. Poliția locală Constanța a transmis următoarele: 
Cu privire la modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali vă comunicăm faptul că se fac verificări, iar în situația în care se constata că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință.(…) Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate, iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia.”

Primăria Constanța a transmis un punct de vedere oficial, în urma incidentului petrecut marți seară, 3 ianuarie 2023, în parcarea centrului comercial Carrefour din Constanța. O maină utilizată de o persoană cu probleme locomotorii a fost ridicată de Poliția Locală de pe un loc de parcare destinat persoanelor cu dizabilități. Primăria Constanța a transmis că se fac verificări în vederea comportamentului polițiștilor locali, iar „în situația în care se constată că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință”.
Cu privire la imaginile apărute în spațiul public in care apar doi polițiști locali care au dispus ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu handicap din parcarea centrului comercial Carrefour, vă informăm faptul că la nivelul Direcției generale poliția locală Constanța au fost dispuse verificări. În urma acestor verificări, a rezultat că, în jurul orelor 19:00, a fost înregistrată la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat. Un echipaj format din 2 polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept.
În consecință, 2 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenda în cuantum de 2000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus măsura tehnico-administrativă de ridicare, inclusiv pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. Menționam ca la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto. 
La restituirea vehiculului, s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap care deținea card/legitimație, dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul ca nu l-a avut afișat la loc vizibil. Având în vedere aceste aspect, persoana a fost sancționată cu avertisment.
Cu privire la modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali vă comunicăm faptul că se fac verificări, iar în situația în care se constată că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință.
Reamintim ca in conformitate cu prevederile art. 65 alin. 2 și 3 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap” 2. Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card legitimație beneficiază de parcare gratuită. 3. Modelul cardului-legitimație va fi stabilit în normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi. Eliberarea cardurilor se face de către autoritățile administrației publice locale„.                                          
De asemenea, facem precizarea că anual Direcția generală poliția locală Constanța desfășoară campanii de informare a cetățenilor cu privire la utilizarea locurilor rezervate persoanelor cu handicap care pot fi ocupate doar prin afișarea la loc vizibil a cardului/legitimației model al comunității europene prevăzut în mod express de art. 40 din NORMELE METODOLOGICE din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.  
Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate , iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia.
Totodată, precizăm faptul că sprijinirea și îndrumarea acestor categorii de persoane reprezintă o prioritate pentru Direcția generală poliția locală Constanța, iar incidentul petrecut în data de 03.01.2022 este unul regretabil, fapt pentru care în perioada următoare vom desfășura noi campanii de informare și conștientizare a persoanelor cu handicap pentru a beneficia în mod corect de toate drepturile conferite de Legea 448/2006 actualizată”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.