Premierul Mitsotakis vrea să legalizeze căsătoriile homosexuale

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat vineri că doreşte legalizarea căsătoriilor homosexuale şi acordarea dreptului de adopţie pentru cuplurile de acelaşi sex.

Premierul Mitsotakis vrea să legalizeze căsătoriile homosexuale
Sursa foto: Dreamstime


Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat vineri că doreşte legalizarea căsătoriilor homosexuale şi acordarea dreptului de adopţie pentru cuplurile de acelaşi sex, transmite AFP.

"Ceea ce vom legifera este egalitatea căsătoriei, adică eliminarea oricărei discriminări bazate pe orientarea sexuală în ceea ce priveşte încheierea unei căsătorii", a afirmat şeful guvernului conservator grec, într-un interviu acordat postului public de televiziune ERT.
"Ce este în fond căsătoria? Aş spune că este rezultatul iubirii între două persoane. Dar este de asemenea şi un contract juridic, cu drepturi şi obligaţii", a adăugat el.
Kyriakos Mitsotakis nu a precizat când va fi supus proiectul de lege spre dezbatere în parlament, dar potrivit media greceşti acest lucru se va întâmpla până la alegerile europarlamentare de la începutul lunii iunie, potrivit Agerpres.
Începând din 2015, Grecia dispune în legislaţia sa de o uniune civilă, însă în cazul cuplurilor homosexuale având copii doar părintele biologic are drepturi asupra copiilor respectivi. "Cuplurile de acelaşi sex au copii şi aceşti copii nu vor înceta să existe, ei nu vor dispărea. Însă aceşti copii nu au aceleaşi drepturi", a explicat şeful guvernului de la Atena.
La scurt timp după realegerea sa în luna iunie, liderul partidului Noua Democraţie (ND) îşi anunţase intenţia de a legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dând asigurări că societatea grecească este acum "mult mai matură".
Guvernul riscă totuşi să întâmpine opoziţie din rândurile taberei conservatoare a ND, dar şi din partea unui segment al societăţii.
Dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, 15 au legalizat căsătoriile homosexuale şi 16 adopţiile de către părinţi de acelaşi sex.