Prețul la motorină și benzină, compensat de Guvern pentru trei luni

Guvernul va decide joi, cum va fi efectuată scăderea prețurilor la combustibil. Soluția va fi anunțată după ședința executivului.

Prețul la motorină și benzină, compensat de Guvern pentru trei luni


Guvernul va decide joi, cum va fi efectuată scăderea prețurilor la combustibil. Soluția va fi anunțată după ședința executivului. Sursele guvernamentale au precizat că există unele detalii care trebuie luate în calcul, informează Hot News.

Decizia pe care o va lua Guvernul vine pe fondul creșterii foarte mari a prețului la combustibil. În pofida scumpirii, prețul rămâne unul dintre cele mai mici de pe teritoriul Uniunii Europene, după Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Guvernul a analizat și scăderea taxelor aplicate la carburanți, însă, potrivit acestuia, măsura respectivă nu ar avea efect pe termen lung. Conform surselor, scăderea TVA se va pierde în cel mult trei săptămâni - o lună, iar prețurile vor crește în continuare, acoperind reducerea.
Nici renunțarea la accize nu reprezintă o soluție, deoarece România e la un minim în ceea ce privește reglementările UE.

Guvernul propune ca problema să fie elucidată prin compensarea oferită pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând carburanții. Compensarea, însă, ar urma să intre în vigoare doar pe trei luni – iulie, august, septembrie, potrivit surselor. Această compensare ar viza o sumă fixă per litru, nu un procent din preț.

Măsura va fi întreprinsă doar pentru trei luni, pentru a analiza ulterior schimbările de pe piața petrolului.

În momentul de față, executivul lucrează la mecanismul de compensare și ar exista mai multe variante pentru modul cum ar putea arăta compensarea.

În această dimineață, Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu miniștri și secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței, în scopul de a găsi soluții pentru gestionarea situației create.

„Aceste soluții urmează a fi stabilite și comunicate până mâine”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.