Profesorul Alexandru Rafila, anunț alarmant: Nu mai cumpărați așa ceva!

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a declarat că muți români folosesc "fără discernământ" antibiotice în încercarea de a preveni infecția cu noul coronavirus.

Profesorul Alexandru Rafila, anunț alarmant: Nu mai cumpărați așa ceva!


Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat joi, că în această perioadă a crescut foarte mult consumul de azitromicin. Muți români folosesc "fără discernământ" antibiotice în încercarea de a preveni infecția cu noul coronavirus sau de a se trata de COVID-19.

"Automedicatia in aceasta perioada este la ea acasa. Ne confruntam cu o problema foarte serioasa, pentru ca, in aceasta perioada, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care incearca sa previna infectia cu noul coronavirus sau care au aflat ca sunt infectate folosesc fara discernamant antibiotice.
Consumul de azitromicina a crescut foarte mult si, chiar daca azitromicina este prevazuta ca si o medicatie care ar putea sa fie prescrisa la unii dintre pacientii infectati cu noul coronavirus, utilizarea fara discernamant si automedicatia sunt foarte grave, pentru ca, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decat in infectiile bacteriene, nu in infectiile virale.
Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost incercata ca si terapie, dar aceasta utilizare de masa e foarte periculoasa, pentru ca efectele sunt serioase", a explicat Rafila, in cadrul dezbaterii "Constientizarea consumului de antibiotice in timpul pandemiei de COVID-19", organizata de DC Media Group.
Rafila subliniază că pacientii nu trebuie să insiste pentru a obtțne antibiotice, atrăgând atentia și asupra faptului că utilizarea acestora într-o infecție virală este recomandată doar în cazul unei complicații infecțioase bacteriene.
"Nu insista pentru a obtine un antibiotic! Medicii de familie stiu foarte bine ca atunci cand se prezinta la medic, de multe ori, pacientii sunt destul de revendicativi si vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie sa obtii antibiotic! Din pacate, se obtine in continuare. Nu as zice cu usurinta, dar se pot obtine antibiotice la farmacie, daca insisti. Sau, la anumite farmacii.
Dacă faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele si durata recomandată. Acestea sunt câteva mesaje care trebuie să fie foarte clar transmise. Faptul că antibioticele nu tratează orice, infecții virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzatoare duce la pierderea calității acestor produse", a conchis Alexandru Rafila.