Protest emoționant al rudelor celor decedați în incendiul de la Colectiv - FOTO

Protest emoționant la Curtea de Apel, la șase ani de la tragedia Colectiv. Rudele victimelor, acoperite cu cearșafuri albe, lângă fotografiile cu cei dragi.

Protest emoționant al rudelor celor decedați în incendiul de la Colectiv - FOTO
Foto: alephnews.ro


Rudele victimelor de la tragedia de la Colectiv, împreună cu supraviețuitorii incendiului care au îndurerat întreaga țară în urmă cu 6 ani au  adus pe treptele Curții de Apel București fotografiile celor 65 de tineri care și-au pierdut viața, în semn de protest față de tergiversarea procesului în care în prima instanță au fost condamnați primarul Cristian Popescu Piedone, cei trei patroni ai clubului Colectiv și câțiva funcționari.

Fotografiile victimelor au fost așezate de către rude, sâmbătă seară, pe treptele Curții de Apel București. Este forma lor de protest pentru că la 6 ani de la tragedie nu există niciun vinovat.

Printre fotografiile victimelor, alături de care era întinsă câte o rudă sau un prieten al acesteia, acoperită cu un material alb, protestatarii au așezat și fotografiile unor șefi de instituții, considerați responsabili pentru tergiversarea procesului:
- Gabriela Scutea, șefa Parchetului General
- Klaus Iohannis, președintele României
- Victor Ponta, fost premier al României
- Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății
- Cristian Popescu Piedone.

Procesul Colectiv, început acum 6 ani și aflat în faza apelului, ar fi trebuit să se termine încă din vară, însă din cauza unor neînțelegeri legate de procedura de judecată a mers din amânare în amânare. Disputa principală a fost pe tema încadrării juridice a faptelor funcționarilor publici.
Este vorba despre fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, mai mulți subalterni ai acestuia, dar și despre cei doi foști pompieri acuzați de abuz în serviciu în acest caz.

Procesul Colectiv pare că urmează același scenariu precum alte dosare cu privire la evenimente controversate din istoria post-decembristă a României, remarcă Eugen Iancu, tatăl îndurerat al unei victime.
„Audierile s-au terminat de mult timp. Acum se mai reiau, se mai pun întrebări… Dar nu se pune nici măcar o întrebare legată de vinovăție. Se caută doar motive pentru a fi lăsați niște oameni în libertate. Și atenție, nu se discută despre personalul privat, ci doar despre angajații statului.
Următorul termen este după 20 noiembrie, deci la o lună, după care va urma, cu siguranță, ianuarie, februarie. Și ne vom mai aminti la anul, în octombrie.
De-a lungul timpului s-a dovedit cu Dosarele Revoluției, Mineriadei, 10 August și multe alte întâmplări nefericite în care statul a fost implicat, în toate acestea reiese clar că Statul nu poate fi condamnat. Iar aceste procese trenează până când mor inculpații sau ne săturăm noi, murim noi”, a mai transmis tatăl victimei îndurerate.

În primă instanță, Tribunalul București a dat următoarele pedepse: 
● Cristian Popescu – Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare; 
● Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare 
● Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare; 
● Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare; 
● Antonina Radu Antonina, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare; 
● George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare; 
● Aurelia Iofciu, angajată la Primăria Sector 4: 8 ani de închisoare; 
● Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare; 
● Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare 
● Daniela Ioana Niţă, patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare; 
● Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare; 
● Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare; 
● Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare; 
● Clubul Colectiv SRL: 470 de zile de amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei; 
● Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile de amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă;
● SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Sâmbătă s-au împlinit șase ani de la incendiul din Colectiv, în care 65 de tineri au murit. În București au avut loc manifestări pentru comemorarea victimelor. Rude și prieteni ale celor dispăruți au aprins lumânări în fața clubului, iar oficialii statului au trimis coroane de flori. (Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)