Putin: Militarii luptă în Dombas pentru siguranța Rusiei. E un sentiment de rusofobie în lume.

Vladimir Putin, a declarat că forţele armate şi voluntarii ruşi care luptă în regiunea Donbas din Ucraina luptă pentru Patria lor.

Putin: Militarii luptă în Dombas pentru siguranța Rusiei. E un sentiment de rusofobie în lume.


Defilarea militară cu ocazia marcării a 77 de ani de la victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial, prezidată de preşedintele rus Vladimir Putin, a început luni în Piaţa Roşie din Moscova, în plină campanie militară rusă în Ucraina, transmite EFE.

La eveniment nu participă niciun lider străin. Circa 11.000 de militari vor fi prezenţi la defilarea din Piaţa Roşie.
La parada de Ziua Victoriei, cea mai importantă sărbătoare a anului în Rusia, participă în schimb unităţi care au luat parte la invazia rusă în Ucraina, declanşată la 24 februarie.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a dat salutul de onoare armatei roșii. De la debutul invaziei în Ucraina, acesta a lipsit perioade lungi de pe scena publică, născând tot felul de speculații legate de soarta sa. 
Putin a vorbit în continuare despre ”operațiunea militară specială” din Ucraina, și nu despre război, menținându-și astfel poziția, în ciuda speculațiilor potrivit cărora ar putea declara ”război total” Ucrainei, ceea ce ar fi atras și mobilizarea generală. Putin a acuzat, din nou, Occidentul ”decadent” și s-a referit la luptătorii ucraineni cu termenul de ”gărzi de mercenari”. Liderul rus a recunoscut însă pierderi în rândul soldaților ruși, fără a preciza vreun bilanț și fără a oferi vreun răspuns la acuzațiile privind atrocitățile comise de ruși în Ucraina.

„Voi luptați în Donbas pentru siguranța Rusiei. Luptăm pentru copiii noștri, pentru poporul nostru”, a spus Putin, precizând că ei încearcă pe cât posibil să limiteze pierderile.
Liderul de la Kremlin a mai afirmat că adversarii Rusiei au încercat să o „amenințe” de o manieră „inacceptabilă” și a denunțat faptul că a fost declanșat „un sentiment de rusofobie în lume”.
„Dragi camarazi, viața fiecărui soldat e o tragedie și o pierdere irecuperabilă pentru familiile lor. Organizațiile vor face totul pentru ajutorarea familiilor răniților, am semnat un decret în acest sens”, a continuat Putin.
El a acuzat apoi că mercenarii luptă împotriva soldaților ruși, în condițiile în care, în fapt, el a trimis mercenari în Ucraina pentru a susține trupele ruse.
„Azi luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre, pentru valorile noastre. O Rusie puternică și independentă e ce ne dorim”, a mai afirmat Vladimir Putin.
Tot în discursul său, Putin a spus că țara sa nu va renunța niciodată la tradițiile sale și a acuzat Occidentul că a încercat să anuleze aceste tradiții.
De asemenea, a precizat că Rusia trebuie să se asigure că „oroarea unui război global nu se va repeta niciodată”.