Raed Arafat: Vaccinul e pregătit să acopere noua mutație

Secretarul de stat Raed Arafat, a explicat că noua tulpină de coronavirus „are o contagiozitate cu 70% mai mare” comparativ cu cea de până acum, „care este încă predominantă”.

Raed Arafat: Vaccinul e pregătit să acopere noua mutație


Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că noua tulpină de coronavirus „are o contagiozitate cu 70% mai mare” comparativ cu cea de până  acum, „care este încă predominantă”.

„Ca boală, ea nu aduce un impact mai grav decât tulpina actuală, dar faptul că poate îmbolnăvi mai mult, asta ne îndeamnă să respectăm regulile de distanțare și purtarea măștii, și toate regulile care s-au recomandat până în ziua de astăzi”, a subliniat oficialul, marți seară, la B1 TV.
Referitor la noua tulpină de coronavirus, șeful DSU a afirmat: „Cel puțin din punct de vedere al vaccinului, dacă este pregătit să acopere această mutație, din informațiile pe care le avem până acum, răspunsul este da. Asta au declarat și mai mulți miniștri ai Sănătății din Europa, care au ieșit și au confirmat acest lucru. Referitor la tulpină în sine, într-adevăr, problema majoră în sine este faptul că este mai contagioasă, adică ea are o contagiozitate cu 70% mai mare decât tulpina care a fost până acum și care este încă predominantă, iar partea cu copiii – există unele afirmații ale unui grup științific din Marea Britanie, dar, atenție, ei spun că mai trebuie studiat acest lucru înainte să vină cu o concluzie finală, deci este încă în analiză acest lucru. Din punctul nostru de vedere, această tulpină, impactul posibil al ei este creșterea numărului infectaților într-o durată de timp mai scurtă”.
„Ca impact, ca boală, ea nu aduce un impact mai grav decât tulpina actuală, dar faptul că poate îmbolnăvi mai mult, asta ne îndeamnă să respectăm regulile de distanțare și purtarea măștii, și toate regulile care s-au recomandat până în ziua de astăzi. Este singura metodă prin care putem limita răspândirea. Măsurile pe care le-a luat România sunt măsuri preventive la unison, adică similare cu ce au luat alte țări ca măsuri, care includ momentan limitarea zborurilor, dar și obligativitatea carantinării persoanelor care vin, timp de 14 zile, la domiciliu. Bineînțeles, aici depinde cum va fi analiza la nivel european, dacă se va decide altceva, normal că aceste măsuri pot fi modificate în sensul în care să reușim să limităm răspândirea, dar în același timp cu un impact cât mai mic asupra aspectelor economice și asupra călătoriilor. Încă, la acest moment, rămânem pe ideea că zborurile sunt întrerupte pe 14 zile de la momentul în care s-a luat decizia și carantinarea este obligatorie pentru cei care vin din Marea Britanie”, a mai adăugat Raed Arafat, precizând că autoritățile încă nu dețin „dovezi că tulpina nouă se răspândește pe teritoriul României”.