Rafila: Noua tulpină nu duce la forme mai severe. Vaccinarea are rol protector

Profesorul Alexadru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat ce efecte are noua tulpină de coronavirus.

Rafila: Noua tulpină nu duce la forme mai severe.  Vaccinarea are rol protector


Profesorul Alexadru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat ce efecte are noua tulpină de coronavirus B.1.1.7, care a fost confirmată şi în România la tânăra de 27 de ani din județul Giurgiu.

Întrebat dacă această nouă tulpină este mai periculoasă faţă de varianta clasică a virusului SARS-Cov-2, profesorul Alexandru Rafila a precizat că: "Este mai contagioasă. În această tulpină creşte practic indicele acela de de reproducere cu circa 0,5, adică să spunem, se reduce transmiterea într-o ţară sub unu, 0,8 sau 0,9, trebuie să mai adunăm încă 0,5, deci se depăşeste cifra 1, care înseamnă o creştere susţinută a numărului de cazuri. Practic, din cauza asta este îngrijoararea pentru că transmisibilitatea este mai mare. Studiile au arătat că între 40 si 70% este mai transmisibilă decât tulpina clasică a noului coronavirus. Acest lucru îngrijorează pentru că se poate ajunge într-o situaţie în care din nou sistemele de sănătate să fie depăşite şi practic, ar putea să ducă la impunerea unor măsuri foarte dure şi, vedeţi că acest lucru s-a şi întâmplat în Marea Britanie”, a declarat Rafila într-o intervenție televizată la Antena 3.
Întrebat apoi dacă şi în cazul României se vor lua măsuri la fel de drastice, Rafila a precizat că nu consideră ca este o mare problemă pentru că virusul a circulat şi probabil circula deja, de ceva timp, şi în ţara noastră.
"Eu sper să nu avem aşa o mare problemă. Personal mă aşteptam să circule şi probabil circulă, de ceva timp şi în România, pentru că ea a fost deja identificată în peste 40 de ţări, în afara Mariii Britanii, ori noi nu suntem aşa într-un glob de cleştar, în care lucrurile să se întâmple cu totul diferit. Singurul lucru care se întâmplă diferit în România, faţă de restul UE, este menţinerea şcolilor închise, dar în rest avem o situaţie asemănătoare. Nu s-a constatat o patogenitate sporită, un risc mai mare de forme complicate sau un risc mai mare de deces la persoanele care au avut acesată boală", a mai spus Rafila.
Referitor la capacitatea vaccinului de a sigura protecţie şi în cazul acestei noi tulpini de coronavirus, profesorul Alexandru Rafila a precizat că pănă acum nu sunt elemente care să ducă la concluzia că acest vaccin nu ar putea fi protector. 
"Se pare că da, nu sunt elemente care să ducă la concluzia că acest vaccin nu ar fi protector, mai ales că anticorpii care apar împotriva acestei proteine ES sunt diferiţi, adică nu există un singur tip de anticorp. Anticorpii abordează diverse zone ale proteinei şi există şi zone conservate, deci se pare că îşi păstrează caracterul neutralizat pentru virus pe de-o parte. Dacă această tulpină ar fi diferită ar trebui să producă şi un număr mai mare de reîmbolnăviri la persoane care au trecut deja prin boala, ori nici acest lucru nu a fost observat, asa că e puţin probabil ca acest vaccin să nu fie eficient şi împotriva acestei tulpini", a mai spus Alexandru Rafila.