Românii vor descărca certificatul verde de vaccinare de pe un portal securizat al STS

Andrei Baciu a vorbit despre certificatul digital european privind COVID. Acesta a explicat rolul certificatului, cum putem intra în posesia lui și contextul în care poate fi folosit.

Românii vor descărca certificatul verde de vaccinare de pe un portal securizat al STS


Vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu, a afirmat, joi, că România este în grafic cu tot ce trebuia să facă pentru implementarea certificatului digital european privind COVID, document care va facilita călătoriile înre state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale.

„Se lucrează la acest subiect de bine de două luni cu mai multe instituții. Colegii de la STS au făcut un test săptămâna trecută, lucrurile au mers foarte bine. Tehnic, suntem în grafic. Acest certificat ne va ajuta la nivel european să avem o abordare uniformă. A venit vara, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, așa că s-au putut ridica din restricții și s-a intensificat turismul, care vine la pachet o creștere a mobilității. Ca să avem o abordare uniformă la nivel european, că acum fiecare stat emite un certificat, sunt multe laboratoare care emit diverse certificate de testare, s-a creat acest certificat european digital.
Acesta va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul pe care-l petrecem în punctele vamale. Trebuie să ne asigurăm că toate certificatele și dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Acest lucru va fi garantat prin acest certificat digital. Modelul a fost prezentat de Comisia Europeană. Cel mai important element e dat de codul QR, e elementul care va garanta veridicitatea certificatului. Suntem în grafic cu toate acțiunile. El e planificat a fi lansat pe 1 iulie la nivel european.

"Vom avea un site, o platformă securizată, unde putem crea un cont și primim pe mail un link de unde putem descărca acest certificat", a mai precizat vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu. 
Acesta a explicat că certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane:
- persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
- persoane care au trecut prin boală - prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
- absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ.
În ceea ce privește felul în care va fi prezentat la punctele de frontieră, Baciu a precizat că este valabil atât în format digital, cât și pe hârtie.
"Îl putem prezenta la punctul de trecere vamală pe hârtie sau pe telefon. Va avea acest cod QR care va fi scanat și care va garanta autenticitatea documentului", a explicat secretarul de stat.