Silviu Coşa: Militarii de pe fregata Regina Maria confirmaţi cu COVID-19 vor fi evaluaţi la Spitalul Militar

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a anunţat că militarii de pe fregata "Regina Maria" care au fost confirmaţi cu COVID-19 vor merge la Spitalul Militar după sosirea la Constanţa.

Silviu Coşa: Militarii de pe fregata Regina Maria confirmaţi cu COVID-19 vor fi evaluaţi la Spitalul Militar
Foto: Forțele Navale Române


Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a anunţat că militarii de pe fregata "Regina Maria" care au fost confirmaţi cu COVID-19 vor merge la Spitalul Militar după sosirea la Constanţa, unde vor fi evaluaţi din punct de vedere epidemiologic. Cei cu simptome medii sau grave vor rămâne internaţi, iar ceilalţi vor merge acasă şi vor fi monitorizaţi de medicul de familie.

Silviu Coşa a declarat, că la Spitalul Militar Constanţa a fost golit un pavilion pentru marinarii de pe fregata "Regina Maria" pentru ca astfel să nu se încarce spitalele COVID din judeţ.
"Fregata este în marş spre Portul Constanţa. S-a luat legătura deja cu domnul doctor Trană (n.r. - comandantul Spitalului Militar Constanţa), toţi cei de la bordul fregatei – 110, care au fost depistaţi pozitiv urmare a testele efectuate în Turcia vor fi cazaţi la Spitalul Militar, nu pe partea aceea modulară care are destinaţia civilă, ci chiar la Spitalul Militar. S-a golit un pavilion, s-a înfiinţat o secţie pentru ei astfel încât să nu încarce spitalele care deja erau COVID. Acolo ei vor fi evaluaţi şi triaţi din punct de vedere epidemiologic şi în funcţie de aceasta cei cu simptome medii sau grave - până acum nu este niciunul de acest fel - vor rămâne în spital. Ceilalţi vor putea să urmeze procedura generală pentru un suspect de COVID, respectiv se vor duce la domiciliu unde vor intra în monitorizarea medicului de familie. Pentru cei care nu vor să se deplaseze la domiciliu, din ceea ce ştim până în momentul de faţă, Ministerul Apărării va face demersurile necesare pentru cazarea lor într-un spaţiu”, a afirmat prefectul Silviu Coşa. 
Nava participa, începând cu data de 27 octombrie, la o misiune de monitorizare a traficului naval din estul Mediteranei, în cadrul grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).
Rezultatele analizelor, primite marți, 10 noiembrie, au confirmat un procent semnificativ de militari infectați cu noul coronavirus, motiv pentru care, la nivelul conducerii Forțelor Navale Române, a fost luată decizia de încheiere a participării fregatei la misiunile NATO din Marea Mediterana și întoarcerea în țară, în scurt timp. În prezent, toți militari de la bordul fregatei depistați pozitiv sunt asimptomatici, iar starea de sănătate a acestora este bună.
Situația medicală a debutat sâmbătă, 7 noiembrie, în timp ce nava se afla pe mare, în proximitatea portului Aksaz, din sudul Turciei, când doi militari de la bord au prezentat o stare de sănătate moderat alterată, cu simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19. Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operaționale standard pentru astfel de situații, cei doi militari, un soldat profesionist și un maistru militar, fiind izolați și primind îngrijirile medicale specifice. Ulterior, aceștia au fost repatriați, în cursul zilei de 8 noiembrie, din teatrul de operații maritim cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române. Ei au fost internați în facilitățile medicale ale MApN – unul fiind confirmat pozitiv la testarea COVID-19 și internat în Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celălalt,  cu rezultat negativ la testarea pentru infecția cu SARS CoV-2, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București.
Duminică, 8 noiembrie, fregata a acostat în baza militară turcească din Aksaz, pentru refacerea capacității de luptă și pentru punerea în aplicare a măsurilor sanitare pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, conform procedurilor în vigoare. Astfel, luni, 9 noiembrie, tot echipajul fregatei „Regina Maria" a fost retestat (RT-PCR) pentru depistarea altor posibile cazuri de militari infectați cu noul coronavirus, iar la bordul navei au fost dezinfectate toate spațiile interioare și au fost pregătite încăperi speciale pentru izolarea și tratarea cazurilor asimptomatice sau a celor cu forme ușoare de manifestare a bolii.
La sosirea în Portul Constanța se vor aplica măsurile de izolare și de carantinare a întregului echipaj la bordul navei, iar starea de sănătate a militarilor va fi monitorizată permanent. În situația în care starea de sănătate a unor membrii ai echipajului va impune măsuri suplimentare, aceștia vor fi evacuați și internați în unități medicale de tratament, conform procedurilor naționale în vigoare.