Spitalul Județean Constanța va beneficia de finanțare de peste 12 milioane de euro, pentru prevenție și dotări

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța va derula un proiect de screening pentru cancerul colorectal, finanțat din fonduri europene.

Spitalul Județean Constanța va beneficia de finanțare de peste 12 milioane de euro, pentru prevenție și dotări


Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța va derula un proiect de screening pentru cancerul colorectal, finanțat din fonduri europene. Contractul, în valoare de aproximativ 23,9 milioane lei, a fost semnat astăzi, de către Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș  și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Ș.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, în prezența viceprim-ministru Raluca Turcan și a președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. 

Proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale în regiunea Sud-Est ” este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Prin intermediul acestuia, vor fi desfășurate activități de identificare, mobilizare și acordare de sprijin pentru peste 50 mii de persoane din regiunea Sud-Est. 
Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța va beneficia de finanțare de peste 12 milioane de euro, din bani europeni, pentru prevenție și pentru dotări. Am participat astăzi, alături de ministrul Marcel Boloș, la semnarea contractului de finanțare pentru un nou program de screening al cancerului colorectal, în valoare de 23,7 milioane de lei. Prin acest proiect, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța va asigura servicii medicale de depistare precoce, diagnostic rapid și intervenții pentru 50 000 de beneficiari. Continuăm, astfel, seria programelor de screening pentru afecțiuni oncologice finanțate din bani europeni, suma totală alocată acestora, la nivel național, fiind de 117 milioane de euro pentru 350 000 de beneficiari. Un al doilea contract de finanțare de care va beneficia Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța vizează decontarea achizițiilor de aparatură medicală în valoare de 7,5 milioane de euro, tot din bani europeni. În total, la nivelul județului Constanța au fost depuse 9 astfel de cereri de decontare în valoare de 37,5 milioane de euro. La nivel național, bugetul alocat achiziționării de aparatură pentru spitale este de 1,2 miliarde de euro și au fost depuse 297 cereri de decontare. Aş dori să mai menţionez faptul că tot împreună cu Ministerul Fondurilor Europene pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei vom mai semna şi decontarea achiziţionării de aparatură medicală, în valoare de 7,5 milioane de euro, dintr-un total de achiziţie de aparatură medicală, pentru întregul judeţ Constanţa, de 37,5 milioane de euro. Judeţul Constanţa are nouă proiecte, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are un proiect de 7,5 milioane de euro, iar Spitalul Mangalia are, de asemenea, un proiect de 5 milioane de euro”, preciezază vicepremierul Raluca Turcan.
Potrivit datelor oficiale, în cazul cancerului colorectal, costurile unui test se ridică la peste 200 de euro/caz. Vor beneficia de investigații persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani. Având în vedere că printre obiectivele proiectului se numără și promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, cel puțin jumătate dintre persoanele care vor  fi investigate, vor proveni din mediul rural, putând fi chiar neasigurate. 
Dintre toate tipurile de cancer, cel colorectal se află pe locul doi ca incidență și mortalitate în România. Depistarea precoce a bolii va duce la un număr mai mare de pacienți vindecați, scăderea mortalității și reducerea costurilor alocate tratamentului.
Am convingerea că acesta este începutul unei colaborări pe termen lung cu Guvernul României, prin care vom reabilita toate instituțiile medicale și bineînțeles, construcția de noi edificii care să contribuie la sănătatea noastră, a tuturor, va fi prioritatea mandatului meu” a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, prezent la eveniment, a afirmat că testul pentru depistarea cancerului colorectal costă aproximativ 200 de euro şi acum va putea fi realizat în mod gratuit.
50.000 de persoane vârstnice, cu vârstele cuprinse între 50 şi 74 de ani, aşa cum a menţionat şi doamna vicepremier, vor putea beneficia de serviciile de prevenţie medicală pentru testarea cancerului colorectal. Este un test care costă foarte mult în momentul de faţă, calculele noastre arată că peste 200 de euro se plătesc pentru astfel de teste care sunt făcute în regim de prevenţie. Aşadar, grupul ţintă de beneficiari pe care l-am avut în vedere va putea să efectueze acest test în mod gratuit pentru că începând de astăzi la Spitalul de Urgenţă aceste teste trebuie să fie gratuite”, a transmis Boloş.   
Ministrul Fondurilor Europene a mai anunţat că au ajuns şi voucherele pentru persoanele vârstnice, de peste 75 de ani şi cu pensia sub cea minimă socială.   
De asemenea, în cursul acestei dimineţi am avut surpriza plăcută să constatăm că au ajuns şi voucherele tot pentru persoane vârstnice, cu vârsta de peste 75 de ani şi cu pensia sub pensia minimă socială încât cei 720 de lei în primă fază pe care i-am promis pentru servirea meselor calde vor fi viraţi în curând pe carduri, procesul de distribuţie de la prefectură către primării se află în plin proces de desfăşurare şi  este un alt serviciu de care se vor putea bucura persoanele vârstnice, alături de contractul de finanţare pe care l-am semnat astăzi”, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.  

 Tot astăzi, președintele CJC, Mihai Lupu a primit vizita oficială a vicepremierului Raluca Turcan, și a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Bolos. Întâlnirea de lucru a avut ca teme principale identificarea soluțiilor privind modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” și dotarea acestuia cu echipamente, precum și  înființarea unui spital de pediatrie în municipiul Constanța.
În acest sens au fost identificate două posibilități de modernizare a unității medicale prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR). Astfel, unitatea medicală poate beneficia de fondurile necesare construirii de corpuri adiacente structurii deja existente. În același timp, prin acest program există soluții de finanțare și pentru reamenajarea și modernizarea clădirii spitalului. Totodată, Planul Național de Relansare și Reziliență permite accesarea de fonduri pentru dotarea cu echipamente a unității sanitare.
În ultimii 20 de ani, Spitalul Clinic Județean de Urgență nu a primit investiții majore care să îi permită oferirea unor servicii medicale de înaltă calitate. Cu sprijinul Guvernului României am identificat soluțiile prin care să aducem această unitate medicală la standarde europene. Modernizarea unităților sanitare din județul Constanța reprezintă o prioritate atât pentru mine cât și pentru echipa mea.  În cel mai scurt timp voi iniția proiectele de hotărâre necesare demarării procedurilor în vederea depunerii și obținerii finanțărilor prin Planul Național de Relansare și Reziliență, în vederea modernizării unității medicale”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, domnul Mihai Lupu.
Tot în ședința de astăzi a fost punctată și soluția privitoare la înființarea unui spital de pediatrie în Municipiul Constanța. În acest sens, există posibilitatea preluării de către Consiliul Județean Constanța a unei structuri medicale deja existente și modernizarea acesteia prin Porgramul Operațional de Sănătate.