Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ar putea fi redeschis în decembrie

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanța, unitate unde la începutul lunii trecute a avut loc un incendiu soldat cu pacienţi decedaţi, ar putea fi redeschis în luna decembrie.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ar putea fi redeschis în decembrie


Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanța, unitate unde la începutul lunii trecute a avut loc un incendiu soldat cu pacienţi decedaţi, ar putea fi redeschis, cel puţin parţial, în luna decembrie.

Situaţia SCBI Constanţa a fost una dintre temele dezbătute, la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, condusă de prefectul judeţului, Silviu-Iulian Coşa, cu participarea reprezentanţilor diferitelor instituţii publice de pe plan local.
"În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, reprezentanţii Primăriei Constanţa estimează că, în luna decembrie, unitatea medicală ar putea fi redeschisă, cel puţin parţial. De asemenea, aceştia au transmis că astăzi, 01.11.2021, a fost depus proiectul tehnic la ISU 'Dobrogea' Constanţa, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberate avizele necesare. Concomitent, se lucrează la expertiza tehnică a clădirii, precum şi la refacerea circuitelor şi a instalaţiilor electrice, astfel încât clădirea să prezinte o siguranţă absolută în exploatare", se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului.

De asemenea, în urma discuţiei deschise de reprezentanţii federaţiilor sindicale privind situaţia angajaţilor din spital, managerul interimar al SCBI a informat că, în acest moment, 40 dintre angajaţi sunt detaşaţi la diverse unităţi medicale pe o perioadă de trei luni. Alţi 95 de angajaţi sunt detaşaţi pe o perioadă de 30 de zile, care va fi prelungită în urma demersurilor realizate împreună cu managerii unităţilor sanitare din judeţ şi cu DSP Constanţa.
Referitor la subiectul blocajului financiar apărut în DGASPC Constanța, federațiile sindicale au informat că, în urma întâlnirii cu prefectul județului și cu reprezentanții Consiliului Județean Constanța, din data de 30.10.2021, au fost identificate sursele de finanțare necesare atât desfășurării activității DGASPC Constanța, cât și pentru plata salariilor. Ca urmare a soluției găsite de autorități, cele două sindicate reprezentative din domeniul asistenței sociale au suspendat acțiunile de protest și au mulțumit pentru sprijinul acordat în deblocarea situației.
În urma documentelor înaintate de Instituția Prefectului, a fost obținută suma de 4,6 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, urmând ca o a doua tranșă de 9,4 milioane de lei să fie distribuită la următoarea repartizare. Alocarea acestor sume compensează penalitatea aplicată de Ministerul Muncii pentru nefinalizarea, de către CJ Constanța, a locuințelor protejate. În același timp, plata salariilor celor 1.700 de angajați poate fi asigurată, fără diminuări și la termen, de CJ Constanța, în calitate de ordonator de credite, inclusiv din excedentul bugetar realizat.
Şapte pacienţi ai SCBI Constanţa au murit într-un puternic incendiu ce a izbucnit pe 1 octombrie, la secţia Anestezie Terapie Intensivă a unităţii medicale. Toţi pacienţii au fost evacuaţi şi spitalizaţi în unităţi medicale din judeţul Constanţa, dintre aceştia alţi cinci decedând ulterior.