Starea de alertă a fost prelungită. Restricţia privind participarea la pelerinaje religioase - eliminată

Guvernul a prelungit printr-o hotărâre, în şedinţa de luni, starea de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai, pentru o perioadă de 30 de zile.

Starea de alertă a fost prelungită. Restricţia privind participarea la pelerinaje religioase - eliminată


Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că a fost aprobată prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, începând cu data de 13 mai. 

„Astăzi a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, urmată de ședința de Guvern pentru aprobarea Hotărârii de Guvern de prelungire a stării de alertă pe durata de încă o lună, începând cu data de 13 mai 2021 – bineînțeles, cum am zis, pe durata de 30 de zile”, a declarat șeful DSU., a anunţat, RAed arafat, după sedinţa de Guvern. 
Potrivit acestuia, principalele elemente de noutate sunt:
1. Permiterea circulației persoanelor, în afara gospodăriei, în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 02.00 – 05.00, dimineața, pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan.
2. Este eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase, legate de domiciliu. Astfel se va permite organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin Ordinul comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de stat pentru culte.
De asemenea, şeful DSU a precizat că se ia în calcul participarea spectatorilor la competiţiile sportive, ca evenimente test sau pilot, pe baza propunerilor MTS şi cu avizul MS.
”Crearea posibilității astfel încât competițiile sportive să se poată crea pe teritoriul României, cu participarea spectatorilor, doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și  cu avizul Ministerului Sănătății. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă  între a 15-a zi și a 19-a zi, ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care pezintă rezultatul negativ al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.”, a mai prcizat Raed Arafat.
Acesta s-a mai referit şi la activiatea la cinema, concerte, teatre, cu participarea publicului peste 50%, doar ca evenimente test sau pilot.
”Până pe 1 iunie se mai fac analize de Comitetul interministerial şi pentru măsurile de 1 iunie sau după 1 iunie se revine până atunci cu alte acte”, a mai prcizat Arafat.