Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO: În prezent ne concentrăm pe sprijinul de care este nevoie urgent

NATO se concentrează în prezent pe acordarea sprijinului de care Ucraina are nevoie urgent, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, marți, la București.

Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO: În prezent ne concentrăm pe sprijinul de care este nevoie urgent


NATO se concentrează în prezent pe acordarea sprijinului de care Ucraina are nevoie urgent, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, marți, la București, după prima zi a reuniunii miniștrilor de externe din statele aliate.

Întrebat despre aderarea Ucrainei la Alianță, Jens Stoltenberg a declarat: "Noi vrem să ajutăm Ucraina și cu procesul de integrare în NATO. Acest proces a început cu anul 2008 și am demonstrat în ultimii ani faptul că ușa către NATO este deschisă, invitând și Macedonia de Nord, și Muntenegru. În privința Ucrainei, în primul rând, în prezent ne concentrăm pe sprijinul de care este nevoie urgent și pentru a se putea apăra, dar și pentru a-și repara rețeaua energetică distrusă. Discutăm despre cum putem să îmbunătățim parteneriatul pe care îl avem în prezent – și avem discuții importante în acest sens. Vrem să punem accentul pe parteneriatul nostru politic și să îl dezvoltăm cât se poate de mult.
De asemenea, oferim sprijin practic, oferim combustibil, generatoare, drone, dar sprijinul politic și sprijinul practic merg mână în mână pentru a dezvolta per total sprijinul pe care îl oferim. De asemenea, ne interesează să ajutăm Ucraina să treacă mai departe de echipamentul sovietic și să adopte echipamentul compatibil cu NATO, iar cooperarea politică și cooperarea militară merg mână în mână pentru procesul de aderare a Ucrainei la NATO".