Iohannis: Dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată. Vom crește securitatea energetică a Uniunii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întîlnirea cu preşedintele CE, Ursula Von der Leyen, că este clar că dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată.

Iohannis: Dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată. Vom crește securitatea energetică a Uniunii
Foto: presidency.ro


Președintele Klaus Iohannis a discutat joi, la Cotroceni, cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene despre măsurile pe care Uniunea Europeană trebuie să le ia pentru a nu mai fi dependentă de gazul rusesc.

„Dna von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a UE. E un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerable și în sectorul nuclear civil trebuie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și le-am discutat pe larg.
E nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor UE, e nevoie și de abordare pe termen mediu, pentru a avea energie suficient ca prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană. Avem nevoie de o abordare pe termen lung.
E clar, E clar că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată! E nevoie să insistăm mai mult și pe mai bine pe surse energetice alternative și am găsit înțelegere totală când am spus că trebuie să trecem spre independența energetică, prin investiții în regenerabile și sectorul nuclear civil.
În acest sens, se vede practic imediat cât de importat a fost actul delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o traziție bună spre o economie verde. Mulțumesc pentru această abordare în comun”, a declarat Klaus Iohannis.