Bode: Este un moment de cumpănă. Austria sfidează și blochează România.Principiile UE, călcate în picioare

Principiile care stau la baza Uniunii Europene şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, au fost umbrite de interese politice interne ale Austriei, a declarat ministrul Lucian Bode.

Bode: Este un moment de cumpănă. Austria sfidează și blochează România.Principiile UE, călcate în picioare


Principiile care stau la baza Uniunii Europene şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, au fost umbrite de interese politice interne ale Austriei, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, după reuniunea Consiliului JAI de la Bruxelles.

"Este un moment de cumpănă, nu numai pentru România, dar îndrăznesc să spun pentru UE în ansamblul ei. Astăzi, am fost din nou martorii modului în care principiile care stau la baza UE şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru, şi mă refer la Austria", a spus Bode.
Principalele declarații ale lui Bode:
"Este un moment de cumpănă nu doar pentru România, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei
Astăzi, Austria este singura țară care s-a opus aderării României, după ce în februarie își confirmase susținerea. În 16 noiembrie, Austria și-a reconfirmat susținerea pentru aderarea României la Schengen
În 18 noiembrie, Austria a anunțat că nu mai susține aderarea României. Este o decizie profund injustă, în primul rând pentru România și cetățenii români. Este o decizie care desconsideră cu bună știință faptul că prevederile din actul de aderare au fost îndeplinite, fiind invocate argumente din domenii conexe.
Este total inacceptabil să schimbi reguli la finalul procesului, cum s-a întâmplat azi cu noi. România nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru situația internă din Austria. Nu suntem noi responsabili.
Astăzi, au fost călcate în picioare principiile UE. Este un vot împotriva UE în ansamblul său și împotriva unității noastre, de care se vor bucura unii actori non-UE
Simțim că Rusia este pe cale să se mai bucure pentru încă o nedreptate care i se face României. Eforturile noastre nu se vor opri până când România nu își va primi locul în marea familie europeană.
Am convingerea că vom repara această imensă nedreptate făcută României. Ne vom recalibra pașii pentru următorul Consiliu, sub președinția Suediei.
Credeți că Rusiei nu îi convine de minune faptul că România nu e integrată pe deplin în spațiul UE? Îi convine", a fost declarațiile lui Bode.