Iohannis: Am adoptat decizii importante. Grecia intră în Organizație

Klaus Iohannis a adeclarat, în urma summitului, Grecia a fost inclusă în Iniţiativă, devenind astfel al 13-lea stat participant, iar Ucraina şi Republica Moldova au devenit state participante asociate.

Iohannis: Am adoptat decizii importante. Grecia intră în Organizație


România şi-a atins obiectivele propuse pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologii săi polonez, lituanian şi cu premierul croat.

Şeful statului găzduieşte, la Palatul Cotroceni, această reuniune la nivel înalt. Astfel, el a subliniat, în alocuţiunea sa, "importanţa politică" a platformei de dialog la nivel înalt.
"Am încheiat astăzi un summit de succes, la care am adoptat decizii importante. Acestea privesc atât direcţiile viitoare de acţiune şi orientările necesare în noul context geopolitic, cât şi instrumentele practice, inclusiv financiare, ale Iniţiativei vizând consolidarea interconectărilor transfrontaliere prin infrastructura de transport, energie şi digitală. România a atins obiectivele propuse pentru summit, acestea fiind transpuse în Declaraţia Comună pe care am adoptat-o", a declarat preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a adăugat că, în urma summitului, Grecia a fost inclusă în Iniţiativă, devenind astfel al 13-lea stat participant, iar Ucraina şi Republica Moldova au devenit state participante asociate.
"Ca urmare a deciziilor unanime de astăzi, mă bucur să pot anunţa includerea Greciei în Iniţiativă, care devine astfel al 13-lea stat participant. Este o decizie importantă, care indică atractivitatea Iniţiativei, dar şi potenţialul acesteia în agregarea eforturilor de dezvoltare a infrastructurii strategice din regiune. Am decis, totodată, prin consens al statelor participante la Iniţiativă, acordarea calităţii de stat participant asociat atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Este o decizie extrem de relevantă, care confirmă plasarea acestor state pe calea integrării europene şi care permite includerea celor două ţări în proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii şi coagularea de noi investiţii în regiune. Această decizie este expresia recalibrării relaţiei Iniţiativei cu vecinătatea sa strategică, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei", a spus Iohannis.
El a precizat că în cadrul reuniunii au fost reconfirmate două obiective permanente ale Iniţiativei: reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunea celor Trei Mări şi restul Uniunii Europene prin întărirea coeziunii în cadrul Uniunii, respectiv potenţarea contribuţiei regionale a Iniţiativei în procesul de consolidare a legăturilor transatlantice.
De asemenea, şeful statului a arătat, în context, că prezenţa economică a SUA în regiune "este un catalizator strategic" pentru sporirea securităţii.
Preşedintele Iohannis a menţionat şi că la summit s-a decis continuarea acordării unei atenţii speciale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, de energie - cu accent asupra energiei verzi - şi, respectiv, a celei digitale. El a subliniat că, în baza demersurilor României, securitatea cibernetică a figurat, în premieră, pe agenda discuţiilor, precum şi în Declaraţia Comună adoptată, ca temă importantă pentru asigurarea rezilienţei şi a securităţii în regiunea celor Trei Mări.
Un alt rezultat semnificativ al summitului îl reprezintă susţinerea statelor participante pentru crearea unui Fond de Inovare al Iniţiativei, a spus şeful statului, menţionând că acest nou instrument, cu flexibilitate sporită, va fi complementar vehiculelor financiare deja existente, axându-se preponderent pe tehnologii avansate aplicate în domeniile prioritare ale I3M.
"O atenţie specială va fi acordată, şi pe mai departe, consolidării instrumentelor financiare asociate Iniţiativei, în special creării unui succesor al primului Fond de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, ale cărui baze au fost puse la precedentul summit de la Bucureşti. Fondul înfiinţat după summitul găzduit de România în 2018 a investit deja în proiecte din mai multe ţări, valoarea cumulată a acestora ajungând la 6 miliarde de euro", a adăugat Iohannis.
Atragerea de investiţii şi dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu actori internaţionali importanţi vor rămâne obiective esenţiale ale Iniţiativei, a indicat preşedintele, precizând că în acest scop a fost actualizată lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul primului summit de la Bucureşti în 2018.
În marja summitului I3M, va avea loc, joi, la Palatul Parlamentului, cea de-a V-a ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei.
"Forumul va contribui decisiv la coagularea investiţiilor şi a parteneriatelor în regiune, deci la creşterea economică a acesteia", a spus preşedintele Iohannis.