SUA pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

SUA pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care s-ar putea ridica la 400 milioane de dolari, au declarat marţi pentru Reuters doi oficiali americani.

SUA pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina


SUA pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care s-ar putea ridica la 400 milioane de dolari, au declarat marţi pentru Reuters doi oficiali americani, prima măsură de acest gen în ultimele luni, în condiţiile în care fondurile suplimentare pentru Kiev rămân blocate de liderii republicani din Congres.

Cei doi oficiali, care s-au exprimat sub protecţia anonimatului, au declarat că un anunţ în acest sens este aşteptat în cursul zilei de marţi.
Unul dintre ei a declarat că finanţarea acestui pachet provine din creditele rambursate Pentagonului pentru achiziţii recente.
Armata americană a făcut achiziţii uriaşe de muniţii şi vehicule pentru a reface stocurile trimise în Ucraina.
Ultima operaţiune a fost în decembrie 2023, când fondurile pentru refacerea stocurilor au ajuns la zero.
Utilizarea fondurilor care au fost returnate pentru refacerea stocurilor deschide o fereastră îngustă pentru a permite trimiterea urgentă a mai multor ajutoare din stocurile existente, în timp ce administraţia Biden aşteaptă ca finanţarea suplimentară să fie aprobată de legiuitori.
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a sprijinit ajutorul militar acordat Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, în timp ce probabilul său adversar republican în alegerile preconizate în 5 noiembrie în SUA, fostul preşedinte Donald Trump, are o atitudine mai izolaţionistă, remarcă agenţia de presă citată.
Camera Reprezentanţilor se află sub presiune pentru a aproba un pachet de securitate naţională de 95 de miliarde de dolari care să suplimenteze ajutorul pentru Ucraina, Israel, precum şi pentru zona Indo-Pacific.
Această lege a fost aprobată de Senat cu 70 de voturi pentru şi 29 împotrivă, dar preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, un aliat al fostului preşedinte Donald Trump, a refuzat până acum să convoace un vot asupra respectivului proiect de lege, care ar oferi 60 de miliarde de dolari în plus pentru Ucraina, la mai mult de doi ani după ce Rusia a lansat o invazie pe scară largă în această ţară.