Tîlvăr: Suntem gata să oferim asistenţă de specialitate şi sprijin Armatei Republicii Moldova în multiple domenii

România este pregătită să acorde sprijin de specialitate Armatei Naţionale a Republicii Moldova, a afirmat, luni, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Tîlvăr: Suntem gata să oferim asistenţă de specialitate şi sprijin Armatei Republicii Moldova în multiple domenii


România este pregătită să acorde sprijin de specialitate Armatei Naţionale a Republicii Moldova, a afirmat, luni, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, în contextul vizitei sale la Chişinău.

"Suntem gata să oferim asistenţă de specialitate şi sprijin Armatei Naţionale a R. Moldova în multiple domenii. Recenta donaţie de echipamente individuale de protecţie balistică şi autoturisme de teren reprezintă un exemplu concret al preocupărilor noastre de a contribui la asigurarea resurselor necesare dotării militarilor Armatei Naţionale. Aceste donaţii fac parte dintr-un efort continuu al României, prin Ministerul Apărării Naţionale, de sprijinire a R. Moldova în domeniul înzestrării armatei cu echipamente moderne", a declarat ministrul român, potrivit unui comunicat al MApN.
Tîlvăr este la Chişinău la invitaţia omologului său, Anatolie Nosatîi.
Potrivit ministerului român al Apărării, discuţiile dintre cei doi demnitari au vizat aspecte privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi teme de discuţie asociate cooperării în context regional, NATO şi UE. De asemenea, au fost abordate aspecte privind evoluţia mediului de securitate din regiune, ca urmare a războiului de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, cu accent pe situaţiile provocate de bombardamentele ruseşti asupra porturilor Ucrainei de pe Dunăre, în vecinătatea graniţelor cu România şi Republica Moldova.
Totodată, a fost reiterată susţinerea deplină a României pentru avansarea Republicii Moldova pe parcursul pro-european, precum şi importanţa participării la proiectele subsumate iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniştrilor din Europa de Sud-Est (SEDM), format pentru care România exercită preşedinţia rotaţională, din luna iulie a acestui an până în iulie 2025.
În acest context, cei doi oficiali au evaluat paşii concreţi pe care Republica Moldova trebuie să îi facă pentru pregătirea procesului de aderare la acest format regional de consultări politico-militare.
"Puteţi conta pe întregul nostru sprijin, astfel încât dezideratul aderării R. Moldova la SEDM să fie atins timpul exercitării mandatului României la preşedinţia acestui forum. Alăturarea R. Moldova cu drepturi depline la această iniţiativă va întări statutul ţării în plan regional şi internaţional şi va oferi noi oportunităţi de cooperare în plan militar cu ţările din regiune", a arătat ministrul Tîlvăr.
În marja vizitei, oficialul român a participat alături de omologul de la Chişinău la recepţionarea celor mai recente donaţii ale Ministerului Apărării Naţionale către Armata Naţională a Republicii Moldova, constând în echipamente individuale de protecţie balistică, respectiv căşti de protecţie tip Kevlar şi veste antiglonţ, dar şi autoturisme de teren, ca parte a unui efort continuu al României de sprijinire a modernizării structurilor de apărare ale Republicii Moldova.