Un oficial rus propune distrugerea sateliților NATO cu arme laser

Deputatul Dumei de Stat Mihail Șeremet, a propus un atac cu sisteme laser împotriva sateliților NATO suspectați că ar susține Ucraina cu informații de pe front.

Un oficial rus propune distrugerea sateliților NATO cu arme laser
Sistem laser Zadira. Foto: Ministerul Apărării din Rusia


Deputatul Dumei de Stat din partea teritoriilor ocupate din Crimeea, Mihail Șeremet, a propus un atac cu sisteme laser împotriva sateliților NATO suspectați că ar susține Ucraina cu informații de pe front.

Oficialul afirmă că sateliții americani ar coordona lansatoarele MLRS M270 și lansatoarele de rachete HIMARS din cadrul contraofensivei ucrainene iar armata rusă ar deține „arme capabile să facă acest lucru”, referindu-se la sistemul laser rus Peresvet.
Deputatul încearcă să motiveze acest scenariu afirmând că sateliții occidentali ar desfășura misiuni de recunoaștere și organizare a atacurilor contraofensivei  ucrainene asupra unor„teritorii ruse”, referindu-se la așa-zisele republici Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, invadate de Rusia.
Declarațiile belicoase au fost publicate într-un interviu pentru RIA Novosti, conform Defense Romania.
Conform publicației de specialitate citată, complexele de luptă Peresvet nu pot distruge cu ajutorul laserului sateliții sau focoasele rachetelor însă pot întrerupe funcționarea sistemelor optice de supraveghere.
Conform specialiștilor militari citați de Defense Romania, Rusia deține sisteme de luptă cu laser mult mai moderne decât Peresvet. Este vorba de “Zadira”, capabil doar să anihileze echipamentele electronice instalate pe sistemele adversarului.
“Zadira”, conform propagandei ruse, este destinat pentru distrugerea fizică, prin efect termic, a unui obiect aflat la o distanță de până la cinci kilometri, în zona de vizibilitate directă.