Variantele PNL: Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră sau Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat

Ludovic Orban a anunțat miercuri seară două variante posibile cu care PNL va continua negocierile cu USR PLUS și UDMR.

Variantele PNL: Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Cameră sau Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat


Ludovic Orban a anunțat miercuri seară două variante posibile cu care PNL va continua negocierile cu USR PLUS și UDMR. Una dintre ele este aceea ca Florin Cîțu să fie propunerea de premier, iar Ludovic Orban, candidat pentru șefia Camerei Deputaților. Cealaltă este cea în care Orban este propunerea de premier, iar Cîțu, candidat pentru președinția Senatului.

"A avut loc reuniunea BPN. Am prezentat o informare privind discuțiile cu posibilii noștri parteneri de guvernare
Constatând că mandatul inițial prin care PNl a decis să desemneze candidat la premier pe Florin Cățu și pe mine la șefia camerei a generat probleme, am luat decizia de a flexibiliza mandatul.
Ca atare, PNL a decis următorul mandat: PNL, având o pondere de 55% în cadul acestei majorități parlamentare cocnsidetă legiti să desemneze candidat la premier și la șefia unei Camere. Două posibile variante - Cîțu premier și eu candidat la președinția Camerei.
Dacă se acceptă, acceptăm și varianta ca PNL să desemneze premier - subsemnatul și candidat la șefia Senatului, Florin Cîțu. Am stabilit că trebuie să existe o pondere proporțională cu voturile primite de partide, PNL având 55%. Fiecare partid, pe baza criteriilor de integritate, are dreptul deplin de a-și desemna candidații. Nicio formațiune nu poate desemna un candidat al altui partid pentru o poziție care aparține partidului, respectiv PNL are deplina legitimitate de a-și desemna propriile candidați pentru funcțiile de demnitate publică. Sunt nevoit să comunic public pentru că înțelegerea avută nu a fost respectată. Dezmin orice minciună lansată pe surse de unii sau de alții.
Mandatul nostru e formarea unui guvern cu USR-PLUS, UDMR, minorități. Sunt convins că în perioada următoare va exista mai multă înțelepciune și mai mult respect", a declarat Ludovic Orban.