Virgil Popescu: România va exploata gaze din Marea Neagră

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu îşi doreşte ca Romgaz să fie parte a consorţiului ce va începe exploatarea gazelor în Marea Neagră

Virgil Popescu: România va exploata gaze din Marea Neagră


Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat miercuri că îşi doreşte ca Romgaz să fie parte a consorţiului ce va începe exploatarea gazelor în Marea Neagră, deoarece numai aşa poate fi extinsă reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.

"Romgaz negociază să înceapă investiţiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră şi îmi doresc să fie parte din acel consorţiu care va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, pentru că numai aşa putem să avem gaze să extindem reţeaua de distribuţie de gaze naturale şi ca românii să poată să beneficieze de gazul românesc pentru încălzire", a spus Popescu, cu ocazia lansării Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului României.
Potrivit acestuia, pe total sistem energetic, numai din bugetul companiilor, vor fi peste 12,5 miliarde euro pentru investiţii în următorii cinci ani. Romgaz are un program foarte ambiţios de investiţii, "inovativ", care, pe lângă finalizarea Centralei la Iernut şi construirea unei noi centrale la Mintia, are un nou concept aprobat.
"Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în aşa fel încât această centrală nouă, care este aprobată şi va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din judeţul Mehedinţi, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de faţă la Comisie: 200 g CO2 emisii. Prin acest nou concept pe care îl putem multiplica la nivel naţional, România poate folosi gazul ca şi combustibil de tranziţie, fără să aibă probleme de poluare şi de emisii de CO2", a explicat Virgil Popescu.
Acesta a adăugat că vom avea o investiţie nouă şi în petrochimie, deoarece Romgaz şi-a propus să investească într-o ro fabrică de metanol.