Zelenski: Premierul britanic Rishi Sunak şi-a exprimat dorinţa de a furniza Ucrainei avioane de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că premierul britanic Rishi Sunak şi-a exprimat dorinţa de a furniza Ucrainei avioane de luptă.

Zelenski: Premierul britanic Rishi Sunak şi-a exprimat dorinţa de a furniza Ucrainei avioane de luptă


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că premierul britanic Rishi Sunak şi-a exprimat dorinţa de a furniza Ucrainei avioane de luptă, în timp ce acesta a anunţat că Marea Britanie va începe să antreneze piloţi ucraineni, notează Agerpres.

"Am auzit de la domnul prim-ministru dorinţa de a oferi avioane de luptă şi oficial a declarat că poate începe antrenarea piloţilor noştri", a spus Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul britanic.
La rândul său, Rishi Sunak a afirmat că se analizează opţiunile de a furniza Ucrainei avioane pentru a luptă, adăugând că
pregătirea piloţilor ucraineni este primul pas spre ei pentru a fi capabili să folosească astfel de avioane.
"Primul pas pentru a putea oferi aeronave avansate este de a avea soldaţi sau aviatori capabili să le folosească. Acesta este un proces care durează ceva timp. Am început acest proces astăzi", a declarat Sunak la conferinţa de presă cu preşedintele Volodimir Zelenski, după ce a anunţat că Marea Britanie va antrena piloţi ucraineni.
Premierul britanic Rishi Sunak i-a cerut ministrul său al apărării Ben Wallace să studieze posibilitatea de a livra Ucrainei avioane de luptă, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt de la Downing Street, care a subliniat însă că este vorba despre o opţiune "pe termen lung", iar deocamdată Ucraina are nevoie de alte soluţii militare pentru a face faţă invaziei ruse, notează EFE.
Odată cu vizita efectuată miercuri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Londra, Sunak a anunţat extinderea programului de pregătire oferit armatei ucrainene în timp ce aceasta luptă împotriva trupelor ruse; acest program va include şi instruirea unor piloţi militari ucraineni pentru a folosi avioane de luptă occidentale.