Ziua Armatei, marcată la Constanța printr-o ceremonie militară și religioasă

Ziua Armatei României este pentru militari un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării noastre.

Ziua Armatei, marcată la Constanța printr-o ceremonie militară și religioasă


Ziua Armatei României este pentru militari un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării noastre. Cu acest prilej, marinarii militari au participat marți, 25 octombrie, la ceremonia militară de depuneri de coroane și jerbe de flori organizată la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic Constanța.

La activitate a participat contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, comandant al Comandamentului Componentei Navale, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale, veterani de război și veterani din teatrele de operații, comandanți ai unităților militare din Constanța și cercetașii din centrele locale „Dacia Pontica” și „Bleu-Marin”. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. La eveniment a fost prezent prefectul Silviu Coșa, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

„Viața de militar a impus multe sacrificii. Sunteți adevărate exemple pentru întreaga comunitate. Acum suntem într-un context dificil. La granițele noastre se desfășoară un război. Oamenii privește înspre dumneavoastră cu speranță și cu liniște. La mulți ani dumneavoastră, bravo ostași!”, a transmis Silviu Coșa.
„În această zi solemnă, aducem un omagiu şi ne exprimăm recunoştinţa faţă de eroii căzuţi pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei. Totodată, ne îndreptăm gândurile către militarii noştri, oriunde s-ar afla ei, în misiuni în țară sau în cele ale alianțelor internaționale. Armata României este o instituţie demnă de trecutul și de eroii săi, un reper moral, un instrument de stabilitate, siguranţă şi echilibru naţional. Militarii noștri ne fac cinste şi dovedesc, în misiunile lor, că spiritul de sacrificiu, disciplina și camaraderia sunt valori și trăsături de caracter definitorii ale poporului român. În contextul actual, avem nevoie, mai mult ca oricând, să putem conta pe militarii noştri, oferindu-le tot respectul și sprijinul nostru. La mulţi ani, Armatei Române!”, a transmis Mihai Lupu.

De la ora 19.00, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor, pe itinerarul Sala Sporturilor - Bulevardul Tomis - Prefectură - Monumentul Victoriei.
Izvoarele istorice atestă faptul că, la data de 25 octombrie 1944, după lupte grele şi cu preţul vieţii a 50.000 de soldaţi, oraşul Cărei a fost eliberat de sub ocupaţie străină. Victoria a fost posibilă în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României, prin obţinerea de victorii succesive la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea şi Satu-Mare.
Pentru omagierea acestor victorii şi a eroilor căzuţi de-a lungul timpului, ziua de 25 octombrie a fost proclamată „Ziua Armatei României”, prin Decretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959, pentru declararea zilei de 25 octombrie ca „Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române”.