FOTO - VIDEO Incendiu de proporții la mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanța

Un puternic incendiu a izbucnit, sâmbătă seara, la mansarda sediului Arhiepiscopiei Tomisului din municipiul Constanţa.

FOTO - VIDEO Incendiu de proporții la mansarda Palatului Arhiepiscopal din Constanța


Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța au fost solicitați sâmbătă seara, în jurul orei 22 să intervină la un incendiu produs la sediul Arhiepiscopiei Tomisului.

Incendiul a pornit de la o lumânare lăsată aprinsă. Acoperișul este din lemn și, din cauza vântului, focul s-a extins repede. Arhiepiscopia Constanţa exclude o mână criminală, clădirea fiind păzită.
Conform pompierilor, la fața locului sunt 7 autospeciale de stingere cu apă și spumă, patru autoscări, un Smurd B, o ambulanță SAJ. Incendiul se manifestă din ce în ce mai puternic pe cei 100 mp. Din păcate, bucăți din acoperiș au început să cadă, inclusiv o turlă s-a prăbușit.

În momentul izbucnirii incendiului, în Arhiepiscopie se aflau 15 călugări, care s-au autoevacuat. Sediul Arhiepiscopiei se află la câțiva metri de Catedrală, acolo unde la ora respectivă arhiepiscopul Teodosie ținea slujba "Acatistele Învierii Domnului, al Sf.Ev. Luca și al Sf. Stareți de la Optina", în prezența a circa 30 de persoane.

Preotul Eugen Tănăsescu a precizat că focul a pornit dintr-o chilie, călugării nereuşind să-l stingă la timp cu mijloace empirice.
„Nu avem nicio victimă. Este o clădire de patrimoniu. Nu avem o sursă a incendiului, poate să fie un scurtcircuit sau un aparat electrocasnic defect. Clădirea era păzită, conform legii. Am vorbit cu colegii, nu a venit nimeni din exterior, nu e nicio persoană suspectă care să fi intrat în sediu. ÎPS slujește și la ora actuală, este la slujba de Acatist. Se roagă în Catedrală, este alături de credincioși. Focul a început înainte să înceapă slujba, pompierii ne-au spus că nu e niciun pericol. Incendiul a pornit de la o chilie a unui călugăr. Au încercat ei să îl stingă, cu materiale proprii, dar nu au putut și au chemat pompierii. Ei s-au autoevacuat”, a precizat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Răzvan Parconie, a declarat că la incendiu intervin peste 70 de pompieri.
”Apelul la 112 a fost făcut la 21.51 de minute. Ni s-a solicitat intervenția la Arhiepiscopia Constanța. La acest moment, acțiunea e dinamică, colegii lucrează pentru lichidarea incendiului. E dificil, pentru că acoperișul e din lemn. Nu au fost persoane care să necesite îngrijiri medicale sau transportul la spital. Colegii mei au intrat în interior, nu au fost găsite persoane în interior. Se lucrează de pe toate laturile clădirii. Nu e pericol de extindere la alte clădiri, distanța e destul de mare”, a spus Răzvan Parconie, purtătorul de cuvânt al ISU. Potrivit lui Parconie, 70 de pompieri se află la fața locului.

Update 2: Potrivit reprezentanților ISU incendiul a fost localizat în jurul orei 00.02, fiind afectată o suprafață de aproximativ 800 de mp.
Update 3: La ora 1:27 incendiul a fost stins, potrivit ISU Dobrogea. Pompierii lucrează încă pentru îndepărtarea tuturor efectelor incendiului. Clădirea Palatului Arhiepiscopal din Constanța are aproximativ un secol de existență. A fost construită între anii 1928 - 1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu, dar piatra de temelie a fost pusă în 1925 în prezența patriarhului de atunci, Miron Cristea și a altor personalități ale vremii. Imobilul impresionează prin dimensiuni, având patru nivele, prin forma diversă a ferestrelor și prin stilul neobizantin.
Prezent la fața locului a fost și viceprimarul Ionuț Rusu, care a spus că, din păcate, nu dorește ca așa ceva să se mai întâmple. Are clădirea autorizație de securitate la incendiu? Răspunsul viceprimarului Ionuț Rusu, în video de mai jos: