Adolescentul de 15 ani, care a provocat incendiul de la blocul din Constanţa, avea discernământ

Anchetatorii au stabilit că adolescentul în vârstă de 15 ani, care a provocat puternicul incendiu de la blocul din Constanţa, avea discernământ în momentul comiterii faptei.

Adolescentul de 15 ani, care a provocat incendiul de la blocul din Constanţa, avea discernământ


Anchetatorii au stabilit că adolescentul în vârstă de 15 ani, suspectat că a provocat puternicul incendiu de la blocul din Constanţa, avea discernământ în momentul comiterii faptei.

El a povestit că ar fi dat foc unor recipiente găsite în parcarea subterană. Băiatul a fost dus la Judecătoria Constanţa cu propunere de arestare preventivă.
"Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus, la data de 17 decembrie a.c. luarea măsurii arestării preventive pentru 30 zile, față de inculpatul: T.A.A, în vârstă de 15 ani, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracțiunii de distrugere, prev. şi ped. de art. 253 alin. 4 Cod penal cu aplic. art. 113 alin. 2 Cod penal.
În concret, în urma probatoriului administrat, în sarcina inculpatului T.A.A s-au reţinut următoarele:
La data de 16.12.2021, în jurul orei 01.00, prin folosirea de substanţe inflamabile şi focul aprins de la chibrituri, a cauzat un incendiu ce a provocat distrugerea unui număr de 30 autoturisme parcate la subsolul şi în proximitatea blocului de locuinţe situat în mun. Constanţa, precum şi distrugerea şi degradarea întregului imobil, fiind afectate 35 apartamente.
Cercetările vor fi efectuate în continuare de Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispusă o soluţie în cauză faţă de inculpatul T.A.A.Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor”, au precizat reprezentanții Biroului de Informare publică și relații cu mass-media din cadrul parchetului.

Conform ISU Constanța, în incendiu au fost afectate 150 de apartamente.
35 de apartamente au fost afectate de flacără prin balcoane și geamuri deoarece unele aveau balcon deschis cu livingul.
37 de mașini au fost distruse.
250 persoane, din care 70 copii, au fost evacuate, 30 de persoane au fost asistate medical la fața locului. Opt victime au fost transportate la Spitalul Județean cu intoxicații și arsuri, iar alte 5 persoane au fost duse la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul.
Primăria a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile în caz de nevoie, însă momentan nu este folosit.
Până la această ora nu s-a întors nicio familie în apartamente să locuiască.
Echipajele ISU s-au retras la ora 18.04, la fața locului rămânând echipaje din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Poliția Locală.
Un incendiu a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi în parcarea unui bloc din Constanța.
Parcarea nu avea autorizație de securitate la incendiu, a anunțat ISU Constanța.