Alexandru Rafila: Oamenii au renunţat la mască. Aş fi recomandat oamenilor să poarte mască

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS recomandă oamenilor să poarte masca, indiferent dacă sunt răciţi sau nu

Alexandru Rafila: Oamenii au renunţat la mască. Aş fi recomandat oamenilor să poarte mască


Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS este de părere că măsurile luate de autorităţi au fost cele potrivite și recomandă oamenilor să poarte masca, indiferent dacă sunt răciţi sau nu.

"Aş fi recomandat omenilor să porte mască indiferent dacă sunt raciţi sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru că nu existau măşti. (...) Principalul benficiar al măştii este persoana infectată respirator şi care nu mai împăştie microorganisme. (...) Aş fi închis şcolile cu o săptămână mai târziu. (...) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapidă a virusului", a declarat pentru Meiafax, Alexandru Rafila. 
Acesta a tras un semnal de alarmă şi spune că se poate reveni la măsuri mai stricte, mai ales că numărul cazurilor este în creştere.    
"Aştept să văd ce se va întâmpla în zilele următoate. Nu din cauza tareaselor (a crescut numărul de cazuri), ci datorită unei relaxari a măsurilor de protecţie. S-a renunţat la mască. (...) În America de Sud creşte rapid. Sunt ţări din zona nooastră care au revenit la  măsuri mai dure: Israel a închis şcoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, nu,mărul de căzuri este în creştere. Brazilia are o situaţie paradoxală pentru că preşedintele recomandă să nu se ţină cont de măsuri. Aducerea în zona politică a sanatăţii publice e foarte periculoasă. Victimele sunt oameni simpli”, spune medicul. 
Alexandru Rafila a adus în discuţie şi redeschiderea şcolilor şi spune că elevii trebuie să se întoarcă la cursuri. Alexandru Rafila a declarat că în sezonul rece este posibil ca numărul de îmbolnăviri să crească, dar nu crede că va exista un al doilea val de coronavirus în ţara noastră. 
Activitatea didactică presupune interacţiunea. (...) Nu e în regulă. Sunt mulţi care nu au făcut școală. Nu poți nici să îi constrângi să participe la activităţile didactice. Şcoala e obligatorie în România. (...) O să fie o generaţie care nu o să poată să dobândească noţiunile de care au nevoie. Se vor crea nişte decalaje. Dacă o să avem un an de pauză o sa avem mari probleme. (...) Mie nu îmi plac discuţiile astea cu valurile. Cred într-o creştere a numărului de cazuri. Nu cred că pot fi la fel de putine cazuri în sezonul rece ca şi în sezonul cald. E natural să crească. Important e să crească limitat şi noi să fim pregătiţi. (...) Sunt foarte multe virusuri care circulă în sezonul rece. Vaccinarea pentru gripă se va face în octombrie noiembrie. Faţă   de anul precedent sunt convins că va creşte numărul celor care se vor vaccina”, a încheiat Rafila.