Attila: Cazinoul va fi predat nu numai constănţenilor, dar și celor din ţară şi străinătate în toată splendoarea lui

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a efectuat astăzi o vizită, la Cazinoul din Constanța, pentru a verifica stadiul lucrărilor

Attila: Cazinoul va fi predat nu numai constănţenilor, dar și celor din ţară şi străinătate în toată splendoarea lui


Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, s-a afla astăzi într-o vizită la Constanţa. Acesta a mers, împreună cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, la Cazinoul din Constanța, după care a vizitat şi şantierul de la Sala Polivalentă, din zona "Badea Cârțan".

Oficialul a fost întâmpinat de inginerul Petre Badea, antreprenorul lucrărilor de reabilitare şi consolidare. Totodată, în cadrul vizitei au participat şi alţi reprezentanţi ai constructorilor şi autorităţilor publice locale şi centrale. După vizită, împreună cu primarul municipiului, Vergil Chițac, a mers către Sala Polivalentă Constanța, din zona „Badea Cârțan”. Cseke Attila a vorbit și despre investițiile care se vor face acolo.
"Este una dintre cele mai importante investiţii ale Ministerului Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii, nu numai prin valoarea dacă vreţi financiară a acestei investiţii de 56,6 milioane de lei, dar mai ales prin valoarea patrimonială, arhitecturală şi istorică a Cazinoului din Constanţa. La finalul lucrărilor, Cazinoul va fi, de fapt, o clădire nouă. Ce s-a făcut aici, a fost refăcută complet structura de rezistență. Prin această funcțiune urmărim să repunem Cazinoul nu numai în circuitul turistic, pentru că în mod cert, va fi un punct de atracție al litoralului românesc, dar și funcționalitatea acestui Cazino, care prevede în proiect amenajarea unei săli de evenimente, un muzeu al Cazinoului, o sală de cinema, de spectacole, o sală de baluri, și tot ce este adiacent acestei activități. Este cea mai importantă clădire construită în stil Art Nouveau de pe litoralul românesc. Ultima intervenţie pe această clădire a fost în 1987 – 1988, practic noi preconizăm ca în a doua parte a anului viitor, în 2022, această investiţie va fi finalizată la 35 de ani de ani de la ultima intervenţie, a fost absolut necesară vedeţi şi dumneavoastră câte probleme care vin în cursul investiţiei. Mobilizarea constructorului din ceea ce ştiam şi până acum este bună, avansează frumos chiar dacă mai descoperim probleme noi care poate pe documentaţia tehnică nu au fost relevate pentru că nu erau cunoscute, dar avem această speranţă că Cazinoul din Constanţa anul viitor, în a doua parte a anului, va fi predat nu numai constănţenilor, dar și tuturor celor din ţară şi străinătate în toată splendoarea lui”, a declarat ministrul.
Cseke Attila a precizat că şi Sinagoga din Constanţa este un proiect important pentru administraţia actuală, adăugând că se fac demersuri şi în sensul reabilitării acesteia.
La rândul său, primarul Vergil Chițac a arătat că edificiul va fi unul nou, așa cum Bricul Mircea este continuatorul celui de la 1882. Acesta s-a declarat mulțumit de modul cum decurg lucrările la clădirea embematică a Constanței, evidențiind faptul că față de vizita din vară pe care a efectuat-o împreună cu prim ministrul de atunci, Ludovic Orban, lucrările au evoluat mult. 
Petre Badea, director general Aedificia Carpaţi, a spus că tencuielile executate în anul 1910, atunci când a fost inaugurat Cazinoul de pe faleza Constanţei, dispăruseră. „Acestea erau acoperite de  un strat în anii 80, atunci când au fost realizate lucrări de renovare. Era un risc foarte mare de prăbuşire a planşeului, pe anumite suprafeţe, în cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste şase grade pe scara Richter“, spune Petre Badea.
Ministrul Cseke Attila a declarat că investiţia de la Cazinoul din Constanţa este una importantă nu doar prin valoarea financiară, ci şi prin cele arhitecturală şi istorică. Acesta a declarat ca monumentul nu este doar unul de interes local, ci de interes national.
“Proiectul legat de reabilitarea Cazinoului a fost transformat dintr-unul local, într-unul național. Aceasta este o clădire nouă din punct de vedere ingineresc: s-au făcut investiții masive la zona de rezistență, sunt alte materiale care s-au folosit acum rezistă la acțiunea mediului marin, toate instalațiile sunt altele la interior. Retoric vorbind, atunci când va fi gata această clădire, ce a mai rămas din cea veche arhitectonic vorbind?! Eu voi considera că acest Cazino este continuatorul Cazinoului de la 1910 precum și Bricul Mircea este continuatorul primului Bric Mircea de la 1882. Acestea sunt primele două simboluri și branduri ale Constanței. Atunci când clădirea va fi gata, ea va cheltui bani și va trebui întreținută și vom trebui să scoatem bani de la bugetul Local. Dacă vom avea și un stadion Farul, și vom avea, dacă vom avea și o sală polivalentă, fără a gândi și în termeni economici ca aceaste active să facă bani, atunci sigur că vom fi nevoiți să luăm bani de la bugetul local și nu vom mai avea bani pentru investiții. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar trebuie să fim pragmatici, trebuie să gândim și în termeni comerciali tot ceea ce facem”, a spus primarul Vergil Chițac.
Un alt obiectiv vizitat a fost sala polivalentă din municipiu, proiect în valoare de 71,28 milioane de lei, care va respecta standardele federaţiilor sportive de profil, privind dimensiunea suprafeţei de joc şi a numărului de locuri, şi va putea găzdui competiţii de handbal, baschet şi volei de nivel naţional, european şi mondial. Clădirea va avea aproximativ 4.000 de locuri pentru spectatori în gradene fixe, 1.300 de locuri în gradene telescopice, circa 800 de locuri în varianta folosirii spaţiului de joc pentru amplasarea scaunelor suplimentare pentru activităţi non-sportive, locuri pentru spectatori VIP şi reprezentanţi ai presei, precum şi locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi.