Biden: SUA și UE vor lucra împreună pentru a reduce dependența de gazul rusesc. SUA va trimite mai mult gaz în Europa.

SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească.

Biden: SUA și UE vor lucra împreună pentru a reduce dependența de gazul rusesc. SUA va trimite mai mult gaz în Europa.


SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească. În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de LNG până la sfârșitul anului, transmite BBC.

Președintele american Joe Biden și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat vineri formarea unui grup de lucru pentru a reduce dependența Europei de combustibilii fosili ruși, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. 
“Am făcut pași importanți pentru a furniza energie curată pentru a ajuta Europa să reducă dependența de gazul rusesc. Vom reduce importul de gaz rusesc în SUA. În timp ce UE continuă să renunțe la gazul rusesc, Comisia Europeană va lucra împreună cu SUA pentru a construi mai multă infrastructură pentru a primi gaz.
Este important să facem acest lucru și să nu intrăm cu scopul de a intra în conflict cu încălzirea globală. Trebuie să facem asta pentru a respecta regulile climatice și trebuie să construim infrastructura pentru energia curată, verde. SUA și UE vor lucra împreună pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Siguranța este un alt element important de pe agenda noastră. Ne asigurăm că cetățenii noștri sunt în siguranță din punct de vedere al datelor, vom concura împreună pentru o economie digitală înfloritoare, SUA și UE lucrăm împreună la un proiect de a aduce împreună economiile noastre pentru că împărtășim aceleași valori. Toate duc la un angajament pe termen lung. Războiul n-a făcut decât să aducă mai aproape și să unească SUA și UE”, a spus Joe Biden.

SUA va suplimenta cu 68% furnizarea de gaz către UE, notează și jurnaliștii spanioli de la El Pais.
UE anunțase deja că intenționează să renunțe gradual la gazul rusesc, ca răspuns la agresiunea rusă cu care se confruntă Ucraina. Un astfel de demers presupune creșterea importurilor și suplimentarea energiei din surse regenerabile.
Acordul a fost anunțat vineri, în timpul vizitei pe care o efectuează în Europa președintele SUA, Joe Biden, care a participat la summiturile de la Bruxelles și care acum va merge în Polonia.