Călin Georgescu, urmărit penal și pentru promovarea în public a ideilor legionare

Călin Georgescu, fost candidat la președinția României, este urmărit de procurori și pentru promovarea în public a ideilor legionare, după ce ar fi citat din ideile lui Corneliu Zelea Codreanu.

Călin Georgescu, urmărit penal și pentru promovarea în public a ideilor legionare


Călin Georgescu, fost candidat la președinția României, este urmărit de procurori și pentru promovarea în public a ideilor legionare, după ce ar fi citat din ideile lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare, la o emisiune TV.

Iată ce spune Parchetul General despre extinderea urmăririi penale față de Călin Georgescu: “În continuarea comunicatului de presă din data de 26 februarie 2025, informăm că procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus extinderea urmăririi penale față de persoana care face obiectul cercetărilor pentru infracțiunea de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5 din O.U.G. 31/2002.
În ordonanța de extindere a urmăririi penale, s-a reținut că, în cadrul unei emisiuni de televiziune, pe 16 mai 2025, în intervalul orar 20:00 – 21:00, la o oră de maximă audiență, persoana menționată a promovat idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare propagate de către Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mișcării Legionare, și de către mareșalul Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război prin hotărârea nr. 17 din 17 mai 1946 pronunțată de Tribunalul Poporului, prin imitarea comportamentului și dialogului acestora.
Prin această conduită ar fi dat de înțeles publicului că susține ideile fasciste și legionare pe care le-au avut Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu. Pe măsura derulării cercetărilor, vom oferi informații suplimentare.
Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală)“.