Certificatul COVID devine obligatoriu pentru toți angajații

Proiectul privind noul certificat verde ar putea suferi anumite modificări. Potrivit ministrului Sănătății, legea urmează să fie aprobată în luna decembrie.

Certificatul COVID devine obligatoriu pentru toți angajații


Proiectul privind noul certificat verde ar putea suferi anumite modificări. Potrivit ministrului Sănătății, legea urmează să fie aprobată în luna decembrie. Textul prevede că certificatul verde va putea fi obținut de cei testați PCR, de cei vaccinați sau de cei care au trecut prin boală.

Ministrul al Sănătății Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, că deja există în lucru acest draft la care au lucrat specialiști din INSP şi parlamentari, el afirmând că speră ca legea să fie adoptată în Parlament în această lună.

11 teste gratuite pe lună pentru toți angajații
Autoritățile au ajuns și la forma finală a acestui proiect de lege, iar în acest moment știm că atât angajații de la stat cât și cei din domeniul privat vor avea la dispoziție, pe cheltuiala statului, 11 teste pe lună, astfel încât să poată merge în continuare la muncă.
Trebuie menționat faptul că acest document va fi obligatoriu pentru toți angajații. În cazul în care angajatorul nu respectă aceste norme, riscă amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 100.000 de lei.

În ce condiții se poate obține Certificatul COVID
Certificatul COVID va fi emis ca și până acum, pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din doua doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema dintr-o singură doza, cu valabilitate 30 iunie 2022.
De asemenea, este important de știut că și persoanele care abia au început procesul de vaccinare pot beneficia de certificat verde. Acesta va fi emis celor care au primit o singură doză din oricare dintre vaccinurile autorizate și care au schema formată din două doze, cu valabilitate până la data programării pentru efectuarea celei de-a doua doze.
O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.
De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări. Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document. În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă. Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3.