Chițac: Orașul Constanța are o situație financiară extrem de dificilă

Primarul municipiului Constanței, Vergil Chițac, a declarat vineri, într-o conferință de presă online că orașul Constanța are o situație financiară extrem de dificilă.

Chițac: Orașul Constanța are o situație financiară extrem de dificilă


Primarul  municipiului Constanței, Vergil Chițac, a declarat vineri, într-o conferință de presă online că orașul Constanța are o situație financiară extrem de dificilă, adăugând că dacă orașul Constanța ar fi o societate comercială, ar fi în faliment!. Edilul a afirmat, că o mare parte din bugetul orașului se duce pe subvenții.

Chițac a spus că, în total, Primăria Constanța acordă subvenții în valoare de 178 de milioane de lei dintr-un buget de 500 de milioane de lei, „ceea ce nu este în regulă“. Soluția lui Chițac pentru dezvoltare este atragerea de fonduri europene.
„Nu vom stopa cheltuielile sociale. Astea sunt. Sunt necesare. Din păcate, societatea constănțeană trebuie să-și protejeze cetățenii în felul ăsta prin acordarea de stimulente sociale. În altă ordine de idei, nu putem să amânăm dezvoltarea orașului. E adevărat că disponibilitatea de la buget este destul de mică și atunci mizez pe atragerea fonduri europene. Una peste alta, există o deficiență majoră a bugetului municipiului Constanța, în sensul în care veniturile proprii ale orașului sunt mai mici decât cheltuielile de funcționare….Dacă am fi o societate comerciala, noi am intra în faliment. Și dau un exemplu foarte sumar. Subvenționăm 100 de milioane de lei la transportul de călători, 60 de milioane de lei gigacalorie, 10 milioane de lei tichetele RESPECT și altele. Toate aceste subvenții totalizează 178 de milioane de lei dintr-un buget de 500 de milioane de lei. Situația nu e în regulă. Deci, 30% din buget se duce numai pe componenta de subvenții. Dacă mai adăugăm cheltuielile cu materiale și salariile, ne mai rămâne o plajă foarte mică pentru investiții și dezvoltare”, a spus Vergil Chițac.
Edilul Constanței a spus că municipalitatea acordă subvenții de 178 milioane de lei, la un buget de circa 500 de milioane. Deci 30% din buget se duce pe subvenții. De pildă, 100 de milioane de lei se oferă pentru transportul de călători, 60 de milioane de lei pentru gigacalorie.
„Disponibilitatea de la buget pentru investiții este destul de mică, și atunci vizez foarte mult pe atragerea de fonduri europene. Probabil în a doua parte a anului viitor vom putea să aplicăm.”, a mai spus Vergil Chițac.
Legat de luminițele din oraș, Chițac a precizat că orașul Constanța nu va avea luminițe de Crăciun pentru că i s-a părut „indecent” să aibă. Anul trecut, pentru acestea s-au plătit peste 1 milion de euro. A mai spus că nici Viena, nici Strasbourg, de pildă, nu au au mai pus luminițe. A precizat însă că vor fi luminițe, cu ajutorul unor firme private.