Ciolacu: E posibil să nu se constituie Parlamentul pe 21 decembrie. Barna și Orban sunt gemenii eșecului

Marcel Ciolacu a declarat că e posibil ca noul Parlament să nu se poată constitui pe 21 decembrie, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, din lipsă de cvorum.

Ciolacu: E posibil să nu se constituie Parlamentul pe 21 decembrie. Barna și Orban sunt gemenii eșecului


Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că e posibil ca noul Parlament să nu se poată constitui pe 21 decembrie, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, din lipsă de cvorum.

Ciolacu a insistat că el nu instigă la absenteism, ci doar remarcă faptul că unii ar putea avea probleme în acea zi și să nu vină. Pe de altă parte, el a dat de înțeles că unii parlamentari ar putea să lipsească în semn de protest față de președintele Klaus Iohannis: „Dacă vrei să joci în extrem şi iei în batjocură votul românilor, (...) normal că reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură”.
"Am informat pe toată lumea, vedeţi, avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21. Există în regulament - în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie. Fiecare poate să aibă o problemă în acceaşi zi sau, dacă nu respectăm, există toate pârghiile. (...) Eu nu instig, nu am nicio problemă, dar există această portiţă în regulament şi se poate întâmpla să nu se constituie Parlamentul României. Trebuie să respecţi democraţia şi votul românilor. Dacă vrei să joci în extreme, şi iei în batjocură votul românilor, şi te duci la vila Lac 1 şi faci aranjamente şi împarţi tu după cheremul tău, cum îţi vine ţie tot ce reprezintă Parlamentul, atunci este normal ca şi reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură", a spus Ciolacu, la România TV.
El a subliniat că PSD exclude orice altă variantă în afară de cea în care Alexandru Rafila este propus premier.
"Noi am mers cu varianta în spiritul Constituției, că partidul care a câștigat alegerile să dea premierul, pe Alexandru Rafila, pentru că urgentă este situația medicala. Noi am propus ca toate partidele să se unească pentru a depăși criza sanitară și pe cea economică. Cel care a câştigat alegerile face propunerea de prim-ministru şi domnul Iohannis a şi spus că este o propunere onorabilă. Refuzăm din start un premier de la alt partid, pentru că toate cifrele arată că domnul Rafila este în acest moment cel mai potrivit. Am făcut studii şi cel puţin 60% dintre români considera aşa.
Am venit cu propuneri şi pentru educaţie. Toate ţările din Europa au şcolile deschise doar noi nu. Dacă preluăm guvernarea, deschidem şcolile. Nu poţi sacrifica un an din viaţa romanilor pentru că ţie ţi-e lene să te implici să rezolvi problema.
Ministrul Economiei a scris astăzi că facturile la energie electrică se ieftinesc cu un leu, mare realizare. Pentru populaţia vulnerabilă nu există nimic, oamenii îşi fac măşti din saci, ca să nu plătească amenzi.
Domnul Orban, în loc să-şi dea demisia de la preşedinţia partidului, cum ar face orice lider, el şi-a dat-o din funcţia de premier.
E clar că lumea s-a speriat şi a împărţit puterea. Am depus şi programul de guvernare unui consilier, sper să fie analizat. Înţeleg prin ce trece domnul Orban, şi eu dacă aş fi pierdut alegerile, aş fi avut aceeaşi problemă. Eu mi-aş fi depus mandatul, aşa se joacă politic.
Orban şi Bârna doresc preşedinţia Camerei pentru că cine nu o obţine va pierde şefia partidului lor. De aceea este aceasta bătaie. Noi am anunţat că vom candida la preşedinţia Camerei şi a Senatului. Este şi dreptul lor să candideze, chiar dacă au pierdut alegerile. Ei s-au strâns şi au împărţit toate funcţiile din parlament. Există regulamente care nu permit acest lucru. Am anunţat că vom ataca cu tot ce avem, constituţional şi legal, că acest troc să nu se întâmple.
Legiuitorii s-au gândit că unii care au pierdut pot face astfel încât cei care au câştigat să nu prindă nicio funcţie.
Există posibilitatea să nu se constituie parlamentul, dacă nu se strâng două treimi. Există această portiţă în regulament şi se poate întâmpla că parlamentarii PSD să aibă probleme în acea zi.
Eu înţeleg prin guvern de uniune naţională că toate forţele politice din parlament să facă parte din el. Este excliusa altă propunere de prim-ministru decât ALexandru Rafila pe care PSD să o voteze în parlament. În spiritul Constituţiei, partidul care a câştigat alegerile face propunerea de prim-ministru.
Nu suntem dispuşi să facem niciun pas înapoi.
Domnul Orban a spus foarte clar că propunerea de premier o face partidul care câştigă alegerile. Suntem în criză sanitară, economică şi, mai nou, politică.
Nu putem să trecem peste faptul că de un an de zile PNL a avut guvern minoritar şi vedem în ce dezastru ne aflăm. Că PSD să facă guvern cu PNL, ar însemna să ne jignim votanţii. Într-un guvern de uniune am participa toate partidele", a mai declarat Ciolacu.