Cîțu: Împărțirea creșterii economie trebuie făcută prin criteriile economiei de piață, nu pe criterii politice

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că la rectificarea bugetară sunt venituri mai mari decât a anticipat, iar acestea se vor duce mai ales în investiții.

Cîțu: Împărțirea creșterii economie trebuie făcută prin criteriile economiei de piață, nu pe criterii politice
Foto: Guvernul României


Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că la rectificarea bugetară sunt venituri mai mari decât a anticipat, iar acestea se vor duce mai ales în investiții. El a mai afirmat că salariile în sectorul public au fost înghețate anul acesta, dar venitul mediu net în economie a crescut cu 7,4%. Cîțu a ținut apoi să explice de ce e importantă și deloc de ignorat creșterea economică înregistrată de România.

Premierul a declarat că nu înțelege criticile și reticențele formalate în spațiul public în legătură cu creșterea economică înregistrată de România. 
„Până la urmă toată lumea, toate țările își doresc o creștere economică mai puternică. De ce? Pentru că o economie cu o creștere mai mare înseamnă companii cu cifre de afaceri mai mari, cu investiții mai mari, cu mai multe locuri de muncă, venituri la buget mai mari ce pot ajunge în mai multe destinații. Cu cât crești mai rapid, cu atât ai ce să împarți mai mult. Eu nu înțeleg comentariile sau criticile care spun că e sau nu e așa. Cifrele sunt oficiale. Pe mine mă interesează ca oamenii să înțeleagă că această dinamică poate fi menținută dacă păstrăm paradigma pe care am făcut-o de anul trecut: investim, avem creștere economică, apoi ea a împărțită în economie”.
„Eu sunt liberal și cred ferm că împărțirea creșterii economie trebuie făcută prin criteriile economiei de piață, nu pe criterii politice. Am spus din primul moment că nu voi crește taxele, pentru că atunci când crești taxele, dai semnalul că statul vrea să împartă o creștere economică mai mare pe criterii politice”, a mai declarat Cîțu, pentru TVR1.
Acesta a spus apoi că salariile în sectorul public au fost înghețate anul acesta, în contextul în care „au avut o dinamică foarte mare în ultima perioadă”.
„Venitul mediu net în economie a crescut cu 7,4% parcă, ultima cifră. Sunt venituri nete în economie”, a mai spus șeful Guvernului.
Florin Cîțu a mai afirmat că banii în plus la rectificarea bugetară se vor duce mai ales în investiții.
„La rectificare avem venituri mai mari decat am estimat, ele se vor duce mai ales în investiții. Doar dacă investești și faci reformă poți să ai creștere economică sustenabilă pe termen mediu și lung”.