Consilierii locali au aprobat acordarea burselor pentru elevii constănțeni

Consilierii locali constănțeni au aprobat, în unanimitate, acordarea burselor pentru elevii din municipiu, în primul semestru al anului școlar 2020-2021.

Consilierii locali au aprobat acordarea burselor pentru elevii constănțeni


Consilierii locali municipali au fost convicați de către primarul Vergil Chițac în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi au fost două proiecte, ambele având legătură cu bursele elevilor constănțeni. La ședință au fost prezenți toti cei 27 de consilieri locali.

Primul proiect a vizat stabilirea cuantumului și numărului burselor pentru elevii din municipiul Constanța, iar cel de-al doilea, rectificarea bugetului, astfel încât să fie prevăzută suma necesară acordării burselor în semestrul întâi al anului școlar în curs. 
Consilierii constănțeni au aprobat, în unanimitate, acordarea tuturor celor patru tipuri de burse pentru elevii din municipiu, în primul semestru al anului școlar 2020-2021.

Conform proiectului, bursa de merit va fi 100 lei, bursa de studiu 250 lei, bursa de ajutor social 250 lei, iar bursa de performanță 1.000 lei.
„Bursele de performanță în cuantum de 1.000 de lei pe lună, bursele de merit 100 de lei pe lună, bursele de studiu, 250 de lei pe lună și bursele de ajutor social de 250 de lei pe lună. Propunem un număr de buse de performanță de 44, buse de merit 11.508, burse de studiu 490, burse de ajutor social - 3.749. Burse ce respectă criteriile aprobate de ministrul Educației” a declarat Vergil Chițac.
Înainte să se supună la vot acordarea burselor, consilierul Costin Răsăuțeanu, a avut o serie de aprecieri, menționând că poate pe viitor se v-a majora bursele de ajutor social.
„Mă bucur să văd că ceea ce am expus noi ca aleși locali în ultima ședință se dovedește astăzi că am avut dreptate. Mă bucur că s-au găsit bani, că s-a făcut dreptate, că se respectă legea. Mi-aș dori ca domnul primar să simtă măcar o părere de rău sau să-i pară rău și cred eu că poate în sinea dânsului regretă acel eveniment cu președinta (sic!) Asociației Elevilor. Mi-aș dori să știu că conștientizați (sic!) că a fost un eveniment nefericit, un derapaj și că astfel de episoade nu se vor mai întâmpla. Noi vom susține demersurile tinerilor, trebuie să fie apreciate, încurajate. Prin dialog se pot rezolva multe. (…) Poate pe viitor bursa de ajutor social va fi cumva majorată. Am încredere că nu vom mai avea, în cadrul ședințelor de CL, astfel de derapaje care să descurajeze frumusețea democrației: libertatea de exprimare”, a precizat Costin Răsăuțeanu.
La rândul ei, consilier local PNL, Mihaela Andrei a spus că se bucură că după patru ani de zile, consilierul Costin Răsăuțeanu a ajuns la concluzia că dialogul este important. Vergil Chițac a spus că de la ultima ședință au fost căutate soluții tehnice pentru a acorda toate bursele. „Noi suntem aici consilieri, primari, să luăm decizii raționale, nu emoționale”, a spus edilul.
Vor fi acordate 11.508 burse de merit, 490 burse de studiu, 3.749 burse de ajutor social și 44 burse de performanță.
„Vă rog să aprobați faptul că am majorat cu 4,61 milioane lei capitolul învățământ tocmai pentru a putea aproba cele trei tipuri de burse, mai puțin cele sociale” a declarat Vergil Chițac.