Proteste anti-restricții pentru a treia zi: Vrem democrație, nu pușcărie! Nu vă fie frică, Constanța se ridică!

Constănțenii au iești pentru a treia zi din case pentru a protesta față de noile măsuri impuse de autorități în vederea combaterii pandemiei.

Proteste anti-restricții pentru a treia zi: Vrem democrație, nu pușcărie! Nu vă fie frică, Constanța se ridică!


Aproximativ 100 de oameni au protestat, pentru a treia zi la rând, pe străzile din Constanţa, faţă de noile restricţii impuse de Guvern şi faţă de obligativitatea purtării măştii de protecţie. Oamenii au plecat în marș prin oraș escortați de zeci de polițiști și jandarmi. Printre cei care au început protestul se numără foarte mulți tineri și chiar minori. 
Aceștia au scandat, pe platoul Instituției Prefectului, „Vrem democrație, nu pușcărie!“, „Suntem patrioți, nu suntem hoți!“ și „Jos masca!“, mulţimea având fluiere, vuvuzele, dar și steaguri tricolore. Organizatorii protestului au făcut apel ca manifestanții să protesteze pașnic nedorind să intre în polemici cu jandarmii. 
„Nu stați la balcoane, că muriți de foame”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, Arafat, nu uita, asta nu e țara ta”, „Nu vă fie frică și Iohannis pică”, „Demisia”, „Nu vă fie frică, Constanța se ridică”.
Nu o să ne oprim cu protestele până ei nu vor elimina restricțiile. O să fim aici în fiecare zi, la ora 17.00. Și așa, ce avem de făcut? Școlile sunt închise, HoReCa e închisă”, spune un protestatar.

Jandarmii au intervenit pentru a-i separa pe doi bărbaţi din coloana de protestatari, implicaţi într-o altercaţie violentă, în timpul protestelor anti-restricţii de marţi. În replică, din mulţime i se spune să nu mai provoace jandarmeria. Jandarmii se interpun, la un moment dat, între cei doi, care începuseră să se îmbrâncească.
Un tânăr al cărui tată a murit în urmă cu două zile din cauza COVID-19, a fost huiduit de protestatari, în această seară, după ce a ieşit la geam şi i-a îndemnat pe aceştia să meargă la spital şi să vadă cu ochii lor ce se întâmplă acolo.

"De ce protestați? Să intraţi la secţie, la AT, la Boli Infecţioase (n.r. Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa), să vedeţi ce înseamnă acolo oameni cu COVID. Nu mai protestaţi aşa! E război! Nu vă daţi voi seama! Ei se dau de toate să îi facă bine şi ei protestează. A murit tata acum două zile de COVID. Acum două zile a murit tata de COVID şi voi protestaţi? Să vă fie ruşine! Oamenii ăia, la Infecţioase acolo, se luptă pentru voi şi voi? Sunteţi nişte idioţi! Să n-ajungeţi acolo!", a strigat tânărul de la geam către protestatari. În acel moment, tânărul a fost tras în casă de o femeie, iar protestatarii au început să îl huiduie.
Manifestanții, majoritatea adolescenți, nu au dorit să poarte nici de această dată măștile de protecție. Acțiunea acestora a avut loc sub supravegherea atentă a polițiștilor, dar și a jandarmilor, care i-au însoțit pe marile bulevarde ale orașului.