Croaţia, calificată în sferturile de finală, după loviturile de departajare

Croația s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar după ce a trecut de Japonia la loviturile de departajare.

Croaţia, calificată în sferturile de finală, după loviturile de departajare


Selecţionat Croaţiei, vicecampioana mondială, s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins Japonia cu scorul de 3-1, la loviturile de departajare, în meciul care are loc luni, pe Al Janoub Stadium din Al Wakrah, în care scorul a fost egal, 1-1, după 90 de minute, dar şi după prelungiri.

După un meci destul de anost, Croaţia a făcut diferenţa la loviturile de la 11 metri, unde erou a fost portarul Dominik Livakovic, care a apărat trei şuturi (Takumi Minamino, Kaoru Mitoma şi Maya Yoshida).
Japonezii au reuşit să deschidă scorul, prin Daizen Maeda (43), dar Croaţia a egalat după pauză, prin Ivan Perisic (56).

Croaţia a reuşit egalarea în min. 56, când Perisic a trimis excelent cu capul de la 12 metri, la centrarea lui Lovren. Perisic a devenit astfel doar al patrulea jucător care marchează la ultimele trei ediţii ale Cupei Mondiale, după Lionel Messi, Xherdan Shaqiri şi Cristiano Ronaldo.

La loviturile de departajare, pentru croaţi au transformat Nikola Vlasic, Marcelo Brozovic şi Mario Pasalic, iar Marko Livaja a ratat (bară). Pentru niponi a înscris Takuma Asano, iar Takumi Minamino, Kaoru Mitoma şi Maya Yoshida au ratat.

Croaţia are doar o înfrângere în ultimele sale 11 partide la Cupa Mondială, aceea venind în finala din Rusia, contra Franţei (2-4).
Japonia nu a reuşit să treacă de optimile de finală, fază pe care a atins-o în 2002, 2010, 2018 şi 2022.
Croaţia nu a pierdut niciodată în optimile de finală: în 1998 a învins România (1-0), iar în 2018 a trecut de Danemarca.

În sferturi, Croaţia va înfrunt câştigătoarea dintre Brazilia şi Coreea de Sud (luni, Stadium 974 - Doha, 21:00), meciul fiind programat în data de 9 decembrie (Education City Stadium - Doha, 17:00).