Dr. Stela Halichidis: Noi trebuie să ne obișnuim cu aceste măsuri de igienă și protecție

Relaxarea restricțiilor nu înseamnă relaxarea măsurilor de igienă și protecție. Virusul COVID-19 există, populația se poate infecta în continuare

Dr. Stela Halichidis: Noi trebuie să ne obișnuim cu aceste măsuri de igienă și protecție


Relaxarea restricțiilor nu înseamnă relaxarea măsurilor de igienă și protecție. Virusul COVID-19 există, populația se poate infecta în continuare, de aceea, respectarea regulilor de igienă este esențială. Avem în spital pacienți tineri, infectați cu noul coronavirus dar asimptomatici. Sunt internați de 37 de zile și nu se negativează. Pacienții asimptomatici reprezintă în acest moment un pericol ascuns, ei pot infecta la rândul lor și alte persoane așa că purtarea măștii pe stradă trebuie să devină o obișnuință”. Sunt recomandările medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța care ne avertizează că pericolul COVID-19 nu a trecut.

Noi trebuie să ne obișnuim cu aceste măsuri de protecție, chiar și după data de 15 mai când va avea loc o relaxare a măsurilor de restricție. Trebuie să ne spălăm în continuare cât mai mult pe mâini, să purtăm mască, să evităm apropierea față de alte persoane pentru că oricine poate fi infectat și vom vedea în continuare care va fi evoluția epidemică. Avem pacienți care stau în spital de 37 de zile și nu se negativează, vorbim despre persoane tinere, fără simptome sau cu simptome reduse. La fiecare persoană, boala evoluează altfel. Nu avem cum să prevedem care ar fi evoluția unei astfel de boli. Am observat că pacienții care au avut simptomatologie severă și au fost internați pe secția de Terapie Intensivă s-au negativat destul de repede, față de acești pacienți asimptomatici care sunt în continuare purtători ai COVID-19. Este un virus nou și nu știm la ce să ne așteptăm, de aceea toate măsurile de protecție sunt necesare și nu putem să renunțăm la ele. Vă dați seama ce înseamnă pentru un pacient să stea în spital peste o lună de zile, ei beneficiază de suport psihologic telefonic, dar le este foarte greu", precizează Dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Este necesară purtarea măștii pe stradă, tocmai din cauză că există pacienți asimptomatici care pot infecta alte persoane. Virusul există, populația se poate infecta așa că recomand purtarea măștii, respectarea regulilor de igienă și tot ce implică profilaxia COVID 19”.