Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare pentru 7 infracțiuni. Decizia nu este definitivă.

Elena Udrea și Ioana Băsescu și-au aflat sentințele de la Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009

Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare pentru 7 infracțiuni. Decizia nu este definitivă.


Curtea de Apel București a condamnat-o marţi pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul în care este judecată pentru fapte de mare corupție, alături de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României Traian Băsescu.

Judecătoarea Claudia Jderu, de la CAB, desemnată să tranșeze în primă instanță dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, intenționează să dea verdictul odată cu motivarea. Ar fi o premieră pentru cazurile penale celebre de la noi din țară.
După aproape patru ani de cercetare judecătorească, dosarul Ioanei Basescu și al Elenei Udrea privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu a ajuns la final. 
Dan Andronic, trimis în judecată în acest dosar, a fost achitat în dosarul Elenei Udrea.
”Condamnă pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mită. Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru instigare la luare de mita (altă faptă). Condamnă pe Elena Udrea la 6 ani pentru spălare de bani. Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru spălare de bani (altă faptă). Condamnă pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia faptă). Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru spălare de bani (altă faptă). Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă)”, se arată în decizia instanței.
În același dosar Ioan Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a primit o condamnare la cinci ani de închisoare pentru mai multe fapte de corupție.
Ioana Băsescu riscă pedeapsa maximă, respectiv 15 ani de închisoare, în timp ce pentru Elena Udrea procurorii au cerut 12 ani cu executare.
Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, apoi, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
În numele tatălui, Ioana Băsescu riscă în acest moment pedeapsa maximă, respectiv 15 ani de închisoare, în dosarul alegerilor din 2009, în care este acuzată și Elena Udrea.
Potrivit datelor venite de la procurori, în timpul campaniei din 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală, care au fost administrate atât de Ioana Băsescu, cât și de Elena Udrea, astfel încât campania lui Traian Băsescu să fie susținută prin prisma acestor sume.
Cu alte cuvinte, beneficiarul ar fi fost Traian Băsescu. Însă fostul președinte nu apare în dosar.