EMA: Apariția cheagurilor de sânge este un efect advers foarte rar al administrării vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge, poate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare.

EMA: Apariția cheagurilor de sânge este un efect advers foarte rar al administrării vaccinului AstraZeneca


Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca poate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare. Specialiștii din cadrul EMA consideră că există o legătură de cauzalitate între cazurile de tromboză și administarea acestui tip de vaccin.

Comitetul pentru Siguranță al EMA subliniază în continuare că beneficiile vaccinării cu acest ser depășesc riscurile, iar oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că pot apărea astfel efecte adverse la două săptămâni după vaccinare.
„Comitetul pentru siguranță a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a declarat Emer Cooke, șefa EMA, în cadrul unei conferințe de presă.
Specialiștii din cadrul organismului european nu recomandă însă adoptarea unor măsuri specifice.
„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au transmis reprezentanți ai EMA.
Totodată, reprezentanții EMA au spus că nu se poate preciza cu exactitate dacă vârsta sau genul persoanei vaccinare au un rol în apariția trombozelor.