Explozie şi incendiu violent la Rafinăria Petromidia. Trei persoane sunt rănite

Un incendiu violent a izbucnit vineri la Rafinăria Petromidia, focul şi fumul puternic putând fi văzute de la mare distanţă. Trei persoane sunt rănite, una dintre ele cu arsuri de căi aeriene.

Explozie şi incendiu violent la Rafinăria Petromidia. Trei persoane sunt rănite


Un incendiu violent a izbucnit vineri la Rafinăria Petromidia, focul şi fumul puternic putând fi văzute de la mare distanţă. Trei persoane sunt rănite, una dintre ele cu arsuri de căi aeriene şi pe aproximativ 45% pe suprafaţa corpului. Norul de fum poate fi văzut de la mare distanţă.

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat pentru News.ro, că a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, în afara celor două persoane rănite, în timp ce ceilalţi muncitori din secţie s-ar fi evacuat. Ministrul Mediului, Tancsoz Barna, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că norul de fum de la Petromidia se deplasează spre mare şi nu spre ţărm. Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM norul de fum nu se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului un laborator mobil pentru a monitoriza puritatea aerului”, a declarat ministrul.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, din primele informaţii, o persoană a fost rănită, suferind arsuri de căi aeriene şi pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului. ISU a anunţat că este încă o persoană rănită.
Pentru gestionarea incidentului, la fata locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, 2 ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensiva mobila.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și Raed Arafat se aflau în vizită de lucru pe litoral, vineri, 2 iulie. Astfel, aceștia se îndreaptă către Midia Năvodari.
Update 1: În zonă sunt degajări mari de noxe! Evitați zona pe o rază de 1.000 de metri! Rămâneți în interiorul locuințelor și închideți geamurile!
Update 2: Două persoane au fost rănite, una cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% pe suprafața corpului.
Update 3: pentru eficientizarea misiunii de raspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. 
Update 4: Pentru gestionarea incidentului, la fața locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, 2 ambulanțe SMURD, 6 ambulanțe SAJ și 1 unitate de terapie intensivă mobilă.
Din informațiile primite pănă acum, 2 persoane ar fi rănite.
Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
Totodata, avand in vedere degajarile mari de fum, pentru protecția populație aflate in proximitate a fost transmis mesaj Ro-Alert.
Update 5: „În aceste momente avem la fața locului autospeciale de stingere, urmează să ajungă și autospeciale de la ISU Ialomița, ambulanțe SMURD, dar și din cadrul Serviciului de Ambulanță Constanța. Până acum au fost identificate două victime, una cu politraumatism, cealaltă cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corpului. Colegii lucrează acum pentru localizarea incendiului și pentru răcirea tunurilor cu apă din proximitate. A fost activat planul roșu de intervenție. Victimele sunt evaluate medical la fața locului și, ulterior, vor fi transportate la Spitalul Județean Constanța”, a declarat Ana Maria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Constanța.
Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil. Până la acest moment sunt raportate 3 victime, dintre care 2 cu arsuri. În zonă a fost trimis și un elicopter SMURD.

Update 6: Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocare de forte suplimentare, respectiv: ISU Călărași - 2 autospeciale de stingere, ISU Ialomița - 2 autospeciale de stingere, ISU Tulcea - 2 autospeciale de stingere, ISU Brăila - 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.
Update 7: A fost dispusă suplimentarea rezervei de substanță de stingere cu câte 2.000 litri de la ISU CL, TL, IL, GL și VN.

Update: Reacția Companiei Petromia Năvodari
"În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinariei Petromidia, în cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinariei au fost sistate în condiții de siguranță. În acest moment, echipele de interventie actioneaza pentru controlul si stingerea incendiului. Vom revenim cu mai multe detalii, în cel mai scurt timp. Mulțumim autorităților pentru profesionalismul și promptitudinea cu care au reacționat la acest incident", au transmis reprezentantii Rafinăriei Petromidia, într-un comunicat de presă.

Update 7: Numărul victimelor a ajuns la șase. Persoana dispărută încă nu a fost găsită. Din cele șase victime, o persoană prezintă arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, o persoană cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, o persoană cu traumatism membru inferior, o altă persoană cu traumatism lombar transportată la spital, iar încă un angajat are arsuri minore. Pompierii lucrează, încă, pentru golirea instalațiilor. Se lucrează la foc automat pentru lichidarea incendiului.