Chițac: Noi suntem conștienți că trebuie să construim parcări

Primarul municipiului Constanța Vergil Chițac a declarat că parcările vor fi construite în parteneriat public-privat, iar regulamentul parcărilor va fi aplicat etapizat.

Chițac: Noi suntem conștienți că trebuie să construim parcări


Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a organizat joi, 19 mai 2021, o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate acțiunile organizate cu ocazia celebrării „Zilei Constanței 2021“.

Edilul Constanței a declarat că regulamentul parcărilor va fi aplicat pe etape, pe măsură ce autoritățile locale vor reuși să introducă modalitățile de plată a parcării, pe străzile și bulevardele din municipiul Constanța. Acesta a mai precizat că se fac demersuri pentru a stabili modul cum șoferii vor putea să achite contravaloarea taxei de parcare, prin Confort Urban. Acesta nu a precizat însă și o dată când va fi pus efectiv în aplicare acest regulament.
Din momentul în care, conform legislației românești pe care trebuie să o aplicăm, prezumăm că ai banii necesari, ai și terenul și cadastrul, ceea ce nu este cazul nostru, dar prezumăm situația asta fericită, potrivit HG 907/2016, care înseamnă parcurgerea obligatorie a unor etape, de la notă conceptuală, la proiect, la studiu de prefezabilitate, la fezabilitate, la proiect tehnic, la licitația de construcție, toate astea fiind contestabile, durează minim 400 de zile. Cu siguranță veți vedea atât parcări supraetajate în Constanța, cât și o modalitate de mărire a numărului de parcări, pe care am importat-o de la Arad, pe care le vom etaja cu un nivel. Noi suntem conștienți că trebuie să construim parcări. Suntem conștienți că dacă le vom lua banii de la cetățeni, chiar dacă ne înjură îmi pun dopuri în urechi, oamenii trebuie să vadă că ducem banii spre parcări. Nu avem utopia că putem să construim 120.000 de locuri de parcare, cât ar fi necesare. Nu avem bani și nici unde. Noi vom da terenul, iar cel care va câștiga concesiunea va face operare și profit. De aceea trebuie să avem un regulament. Nu va veni nimeni să facă parcări dacă tu nu reglementezi, pentru că o să spună: domne’, dar eu când îmi mai scot investiția din vreme ce toată lumea parchează unde vrea“, a declarat Chițac.