Vergil Chițac, mesaj de Ziua României: La mulți ani, România, la mulți ani dragi români! Iubiți-vă țara!

Primarul Vergil Chițac, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale în care spune că suntem împreună, iar faptul că ne avem unii pe alții și că vorbim cea mai frumoasă limbă din lume e suficient

Vergil Chițac, mesaj de Ziua României: La mulți ani, România, la mulți ani dragi români! Iubiți-vă țara!


Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României în care spune că suntem împreună, iar faptul că ne avem unii pe alții și că vorbim cea mai frumoasă limbă din lume e suficient.

"Suntem împreună, iar asta e tot ce contează în clipe ca acestea. Faptul că ne avem unii pe alții și că vorbim cea mai frumoasă limbă din lume e suficient. La mulți ani, România, la mulți ani dragi români! Iubiți-vă țara!", a transmis primarul orașului Constanța, Vergil Chițac pe pagina sa de Facebook.


"Dragi constănțeni, 
Celebrăm astăzi, mai modest decât de obicei, Ziua Națională a României. 
Am celebrat această țară în vremuri cumplite pentru români – molime, războaie, înstrăinări și dictaturi. 
Nimic nu ne-a răpus iubirea pentru ea. Nu abdicăm nici astăzi de la onoranta noastră datorie de a o iubi. Și nici de la responsabilitatea de a schimba ceea ce nu funcționează bine în ea. 
Astăzi, mai mult decât oricând, ne gândim cu recunoștință la toți eroii din trecutul ei, de la general la soldat, de la om politic la dascăl, de la doctor la plugar.  
Ne gândim cu recunoștință la cei care au murit în tranșee apărând-o și la cei care i-au asigurat supraviețuirea peste tot unde a fost nevoie de acte eroice – spitale, linia frontului sau pur și simplu vatra casei. 
Ne gândim totodată la prezentul acestei țări și la ceea ce putem face pentru o viață de calitate a locuitorilor ei. Ne-am asumat în numele lor proiecte ambițioase, despre care credem cu adevărat că le vor face viața mai bună în următorii ani. În orașul nostru, Constanța, am demarat deja câteva din proiectele față de care m-am angajat public. Sunt sigur că cetățenii vor vedea diferențe în bine cât de curând. 
În fine, astăzi ne gândim totodată la copiii acestei țări. La obligația noastră de a le lăsa nu doar o țară mai bună, ci și o iubire sinceră pentru ea. Țara nu va deveni niciodată mai bună dacă dragostea și grija noastră pentru ea vor obosi. La mulți ani, România!", a transmis Vergil Chițac.


Primăria municipiului Constanța împreună cu partenerii, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Universitatea Ovidius Constanța, organizează astăzi, un program de acțiuni festive, educaționale și cultural-artistice dedicat Zilei Naționale a României. 
Activitățile vor debuta în ziua respectivă cu prezentarea unui mesaj video al primarului municipiului Constanța și vor continua cu depunerea unei coroane de flori, de către Vergil Chițac, în semn de prețuire pentru eroii țării, ca parte a Ceremonialului militar care se va desfășura la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, Cimitirul Central Constanța, în intervalul 12.00-12.30.
Un amplu program de activități cultural-educaționale cu titlul „Incursiuni în trecutul nostru”, realizat, coordonat și implementat de Inspectoratul Școlar Județean / ISJ Constanța ca partener principal al Primăriei municipiului Constanța, va da culoare acestei zile pe tot parcursul ei. Principalele activități și evenimente din cadrul acestui program: “Sf. Andrei, creștinătorul neamului românesc”, lecție on-line despre sărbătoarea Sfântului Andrei, semnificații și obiceiuri (păgâne sau creștine), despre viața Sfântului, Mănăstirea și Peștera Sfântului Andrei”, 9.00-10.30; “Bucate de sărbătoare” – elevii și părinții sunt invitați să posteze, pe adresa de facebook a Inspectoratului Școlar Județean / ISJ, fotografii cu prânzul tradițional de 1 Decembrie din familia lor și să comenteze/descrie rețete tradiționale, 12.00-13.00; “Cel mai original drapel” – elevii și părinții sunt invitați să posteze, pe adresa de facebook a ISJ, fotografii cu drapelul expus/afișat/creat de aceștia (realizat din hârtie creponată/pictat, grafică etc.), 14.00-15.00; “Eroul familiei mele” – elevii și părinții sunt invitați să posteze fotografii însoțite de text explicativ sau să scrie mici texte pe adresa de facebook a ISJ, la tema creată cu acest prilej, cu eroul familiei (poate fi un bunic/soldat în război sau contemporan), 17.00-18.00; “Sunt mândru că sunt român pentru că…” – elevii și părinții sunt invitați să scrie mici texte pe adresa de facebook a ISJ, la tema creată cu acest prilej, 18.00-19.00; “Să dansăm în culori” – elevii de la Centrele de Educație Incluzivă “Maria Montessori” și “Delfinul” vor confecționa Hora Unirii utilizând diverse materiale; “Păpuși în costume tradiționale / Obiecte tradiționale” – elevii de la Centrele de Educație Incluzivă “Maria Montessori” și “Delfinul” vor confecționa păpuși din linguri de lemn, pe care le vor costuma în ținute tradiționale și vor lucra obiecte tradiționale, utilizând diverse tehnici: pictură pe sticlă, împâslirea lânii etc.; “Bucate românești” – elevii de la Centrul de Educație Incluzivă “Albatros” vor desfășura o expoziție de produse culinare tradiționale realizate de aceștia, sub coordonarea cadrelor didactice; “Micul 1 Decembrie” (program pentru preșcolari) – preșcolarii vor realiza lucrări tematice, utilizând tehnici ca: modelajul, pictura, grafica, cu prezentarea semnificației Zilei de 1 Decembrie, printr-un material ppt realizat de către cadrele didactice.
După-amiază, începând cu ora 16.00, va avea loc un eveniment cultural-artistic online pregătit și coordonat de Universitatea Ovidius din Constanța, prin Facultatea de Arte, cu titlul sugestiv “Antropologia tăcerii. Eroismul uitat” – expoziţie tematică şi performing cultural. Evenimentul va miza pe percepții artistice hibride generate de grafică, desen tematic, dans, muzică și poezie. Ziua Naţională este astfel celebrată cu ajutorul unui summum cultural dinamic, care va înlesni înţelegerea individuală și publică a semnificației Zilei Naționale dincolo de clişeele tradiționale. Intenția artistică este de a transmite publicului, fie și online, emoţiile care însoțesc semnificaţiile acestei zile atât de importante pentru România. Participanţi acestui performing sunt profesorii şi studenţii specializărilor Teatru, Coregrafie şi Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative şi EVSPF, ciclurile Licenţă şi Master, de la Facultatea de Arte a Universității.