Bărbați cercetaţi după ce au folosit detectoare de metale într-un sit şi au sustras obiecte arheologice

Doi bărbaţi sunt cercetaţi pentru furt calificat pentru folosirea de detectoare de metale într-o zonă din extravilanul comunei Albeşti, au descoperit şi sustras mai multe obiecte arheologice.

Bărbați cercetaţi după ce au folosit detectoare de metale într-un sit şi au sustras obiecte arheologice


Doi bărbaţi sunt cercetaţi pentru furt calificat şi efectuarea de lucrări care pot afecta siturile arheologice, pentru că, folosindu-se de detectoare de metale într-o zonă din extravilanul comunei Albeşti, evidenţiată şi protejată ca sit arheologic, au descoperit şi sustras mai multe obiecte arheologice, informează marţi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

"La data de 4 martie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Mangalia au identificat doi bărbaţi, de 39 de ani, respectiv 43 de ani, care ar fi efectuat detecţii neautorizate, cu ajutorul unor detectoare de metale, în extravilanul comunei Albeşti, într-o zonă ce este evidenţiată şi protejată ca sit arheologic în Repertoriul Arheologic Naţional. În urma efectuării controlului corporal, asupra unuia dintre bărbaţi au fost descoperite, printre alte bunuri, două monede datând din secolul IV d.Hr. şi o cataramă de curea antică. În urma efectuării controlului vehiculului cu care s-ar fi deplasat cei doi bărbaţi, în interiorul acestuia au fost descoperite, printre alte bunuri, o monedă datând din secolul IV d.Hr. şi un fragment de fibulă din bronz", se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Constanţa.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că cei doi bărbaţi deţin în mod legal detectoarele de metale.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă.