Făgădău: Cei care descoperă povestea vestigiilor vechiului Tomis să meargă să o spună mai departe

Vestigiile scufundate ale portului antic al cetății Tomis pot fi vizitate, începând de luni, 15 iunie, de către iubitorii de istorie

Făgădău: Cei care descoperă povestea vestigiilor vechiului Tomis să meargă să o spună mai departe


Vestigiile scufundate ale portului antic al cetății Tomis pot fi vizitate, începând de luni, 15 iunie, de către iubitorii de istorie, fiind vorba de un eveniment în premieră absolută în România.

În fiecare zi de luni, 30 de persoane, echipate cu costume de scufundare complete vor efectua un circuit care va dura aproximativ o oră. Oamenii vor fi însoțiți de scafandri, instructori și vor avea ocazia să viziteze în mod gratuit vestigii scufundate ale portului antic Tomis aflate în zona Cazino Constanța – dig Poarta 1 Port Constanța.
Interesul pentru acest proiect este unul impresionant astfel că toate cele 200 de locuri disponibile pentru scufundări gratuite au fost epuizate încă din prima zi. Alte 35 de persoane au fost înscrise la cerere pe o listă de așteptare.

Proiectul are ca scop promovarea pentru publicul larg a vestigiilor scufundate ale portului antic al cetății Tomis, precum și educarea publicului în spiritul protejării patrimoniului arheologic scufundat al Constanței, ca parte integrantă a patrimoniului cultural național. Practic, în cadrul proiectului, 200 de persoane, echipate în costume de scufundare și însoțite de ghizi / scafandri instructor vor avea ocazia să viziteze în mod gratuit vestigii scufundate ale portului antic Tomis aflate în zona Cazino Constanța – dig Poarta 1 Port Constanța.

Primăria Constanţa este în plină sesiune de depunere a proiectelor culturale. După terminarea programului finanțat de Administrația Fondul Cultural Național, responsabilii încearcă să extindă proiectul la 2000 de persoane care vor putea vizita gratuit adâncurile Mării Negre în căutarea vestigiilor arheologice ale vechii cetăți Tomis. 
”Primăria Constanța va oferi, în 2021, finanțarea necesară continuării proiectului”, a spus primarul Decebal Făgădău.
Edilul Constanței este încântat de acest proiect. „Noi nu am tăiat finanţarea proiectelor culturale. Sperăm ca anul acesta, evenimentele de tradiţie de pe faleză să meargă mai departe. Numai faptul că te scufunzi ca să afli o poveste atrage lumea. Cei care descoperă povestea vestigiilor vechiului Tomis să meargă să o spună mai departe. Important este ca, după această perioadă de cunoaştere, să ajungem să punem în valoare astfel de lucruri. Sper ca după ce se termină programul finanţat de Fondul Naţional Cultural să aplice şi în cadrul finanţărilor pe care municipalitatea le organizează“, spune Decebal Făgădău.

Scriitorul Cristi Cealera, spune că fiecărui turist i se va spune o poveste adevărată. „Turiştii  vor conştientiza ce comori avem noi aici, la Constanţa, şi vor descoperi că dincolo de plajă, de băi de soare şi mare, avem vestigii sub apă, iar acest proiect aduce un plus şi ajută să pună din nou pe harta României aceste minunate locuri“. Pe lângă faptul că vor descoperi cum arăta Portul Tomis pe vremea lui Ovidius, vor afla de unde vin denumirile „Pietrele Medeei“, sau despre „Legenda argonauţilor“ şi „lâna de aur“.