FOTO - Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la ceremoniile de Ziua Marinei Române

Peste 10.000 mii de turişti şi constănţeni au participat, marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani.

FOTO - Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la ceremoniile de Ziua Marinei Române


Peste 10.000 mii de turişti şi constănţeni au participat, marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani.

Festivitățile de Ziua Marinei din acest an nu au fost împiedicate de vremea capricioasă din Constanța. Vântul puternic și stropii mari de ploaie nu i-au speriat pe cei care au asistat pe faleza Cazinoului, la eveniment. 
La manifestări au participat preşedintele Klaus Iohannis, care este însoţit de Carmen Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale – Angel Tîlvăr, ministrul Mediului – Mircea Fechet, primarul municipiului Constanța – Vergil Chițac, viceprimarul municipiului Constanța – Ionuț Rusu, președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu, directorul general al CN APM Constanța – Florin Vizan, președintele Comunității Elene din Constanța – Antoniadis Traian, președintele PNL Constanța – Bogdan Huțucă, președintele Organizației Municipale PUSL Constanța – Gihan Eserghep, deputatul Lucian Lungoci, deputatul Dumitru – Viorel Focșa și deputat PNL – Mircea Banias, senatorul PNL – Septimiu Bourceanu, deputatul PNL – Marian Crușoveanu, deputatul UDTR – Amet Varol, fostul deputat REPER – Cristina Rizea, Arhiepiscopul Tomisului – ÎPS Teodosie și Muftiul Cultului Musulman din România – Muurat Iusuf, Monseniorul Ierodim Iacob, dar și mulți alții. 
Evenimentul de la Constanța a început cu ceremonialul ridicării pavilionului, geacului și marelui pavoaz, moment de o deosebită încărcătură emoțională pentru toate Forțele Navale de pe mapamond. La 10 fix, marinarii au încercat să ridice pe catargul de pe faleza cazinoului cel mai mare steag. Vântul puternic le-a dat, însă, planurile peste cap, așa că ceremoniile s-au desfășurat cu drapelul la sol. Pavilionul reprezintă drapelul de luptă al navei, este simbolul gloriei, onoarei și vitejiei militarilor. Geacul se arborează de către echipaj la prova navei, iar pe lângă culorile naționale, el conține și ancora, ca semn universal al marinarilor. După apusul soarelui, la bordul navelor va fi aprins în semn de sărbătoare pavoazul electric. Ulterior a fost intonat Imnul de Stat al României și au fost trase 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a luat cuvântul. 
„Ca în fiecare an, în aceste momente încărcate de respect și gratitudine aducem un omagiu eroilor marinari, militari sau civili care, de-a lungul timpului și-au dar viața pentru apărarea frontierelor de ape ale României și s-au jertfit pentru gloria drapelului tricolor. Situația complexă de securitate din zona Mării Negre generată de războiul declanșat anul trecut în luna februarie de Federația Rusă împotriva Ucrainei a făcut ca efortul Forțelor Navale Române să fie concentrat pe supravegherea spațiului maritim și fluvial din zona noastră, precum și pe operația de luptă contra minelor marine pe care o desfășurăm sistematic de la apariția pericolului de mine derivate la adresa navigației și a desfășurării activităților economice”, a declarat Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait. 

Iohannis: „Este emoționantă prezența atâtor oameni la aceste ceremonii la Ziua Marinei, o tradiția așteptată în fiecare an cu multă bucurie” 
„Îmi face o deosebită plăcere să fim împreună în această zi de sărbătoare dedicată marinarilor militari și civili. Este emoționantă prezența atât de multor oameni la aceste ceremonii prilejuite de Ziua Marinei Române, care sunt deja o tradiție așteptată în fiecare an, cu multă bucurie. Ziua de 15 august a devenit un prilej de a ne reaminti de simbolurile națiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alții și să înțelegem din nou cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun.  Dragi marinari, aveți admirația și recunoștința noastră pentru devotamentul și demnitatea cu care purtați drapelul României pe mările și oceanele lumii. Profesia dumneavoastră vă definește ca oameni care au ales un stil de viață presărat cu provocări și sacrificii, dar și cu satisfacții pe măsură. Gândurile noastre de prețuire și gratitudine se îndreaptă astăzi și către cei care și-au dedicat viața și au făcut suprema jertfă sub pavilionul național. Aducem astfel un omagiu eroilor mărilor și oceanelor. 
Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune ar Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității mării negre. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional. Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului Euro-Atlantic este astăzi incontestabilă”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Ciolacu: „Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre și la gurile Dunării”
„Înainte de toate aș vrea să-i salut pe toți marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine și mult succes în activitatea voastră! La mulți ani!, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanța sa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificație simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre și la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigație dinspre Orient către inima Europei (...) În calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea și modernizarea Forțelor Navale Române, dar și pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea națională și a întregii regiuni. În acest sens, după cum știți, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major și necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Angel Tîlvăr: „România a adoptat cu promptitudine măsuri de consolidare a capacității de apărare”
„Sunt onorat să pot fi alături de marinarii români la cea mai importantă sărbătoare a lor, care a devenit o tradiție și o atracție a verii aici, la Constanța, și în toate porturile și localitățile din România unde există activitate și obiceiuri marinărești. Într-o astfel de zi se cuvine să ne amintim cu respect de eroii marinari căzuți la datorie în numele României în timpul războaielor din trecut sau în ultimele decenii în teatrele de operație ori în misiuni executate pe teritoriul național. Rememorăm faptele lor de vitejie, curaj și devotament și vom onora pentru eternitate memoria lor (...) România a adoptat cu promptitudine măsuri de consolidare a capacității de apărare, dimensionate atât la nivelul eforturilor naționale, cât și în cadrul aliat, prin repoziționarea forțelor NATO pe întreg fracul estic (...) Războiul din Ucraina ne arată în fiecare zi că apărarea începe de acasă și, de asemenea, cât de important este ca România, ca țară cu ieșire la Marea Neagră, să dispună de capacități pentru a-și proteja apele teritoriale și zona economică exclusivă”, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.
După alocuțiunile persoanelor oficiale a avut loc slujba religioasă susținută de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ulterior, au fost lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.
Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, pentru a da startul manifestărilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care poartă drapelele României, Alianţei Nord – Atlantice şi Uniunii Europene.
Momentul a fost urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii, având cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.
La finalul acestuia, navele și aeronavele militare participante au defilat prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, precum și cu acrobații aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forțelor Navale, a mai punctat sursa citată. 
Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanța. Formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația. 
La ora 22.45, spectatorii prezenți în Piața Ovidiu au fost invitați de Primăria Municipiului Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române.