Fake news macabru despre România, distribuit de pe site-uri din Rusia. Ce spun autoritățile române

Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția asupra unor informații false distribuite în România de pe site-uri din Rusia și cere românilor să nu ia în considerare astfel de lucruri

Fake news macabru despre România, distribuit de pe site-uri din Rusia. Ce spun autoritățile române


Grupul de Comunicare Strategică (GCS) atrage atenția asupra unor informații false distribuite în România de pe site-uri din Rusia și cere românilor să nu ia în considerare astfel de lucruri și să se informeze doar din surse oficiale.

Atenționăm opinia publică asupra unor informații false puse în circulație în limba română, de pe platforme găzduite în Federația Rusă, care sunt propagate pe rețelele de socializare. Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook”. Între articolele promovate se numără cel cu următorul titlu, care este previzualizat pe platforma de socializare: „UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID”, a transmis luni GCS.
În articol se menţionează că 250 de cadavre ale unor persoane ce au murit din cauza COVID-19 au fost plasate într-un tir, în condiţiile în care morgile sunt deja pline. 
250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele ţin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineață, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitală, unde se îndrepta acesta deocamdată nu se cunoaște. Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore, poliția a deschis un dosar pe acest caz, urmează a fi stabilite toate circumstanțele incidentului. Autoritățile încă nu au venit cu o explicație...”, scriu autorii articolului.  
Potrivit GCS, articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.
Precizăm faptul că aceste informaţii prezentate în articol sunt complet false! Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informaţii false şi determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populaţia să se informeze doar din surse oficiale”, mai scrie în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.