Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen“

Memoria marii doamne Elena Roizen, va fi din nou în atenţia celor care vor participa la cea de-a VII-a ediţie a festivalului

Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen“


Memoria marii doamne a cântecului dobrogean, Elena Roizen, va fi din nou în atenţia celor care în acest week-end vor participa la cea de-a VII-a ediţie a festivalului ce-i poartă numele.

Cântecele pe care regretata Elena Roizen le-a lăsat moştenire posterităţii se vor auzi din nou, în acest weekend, la Ovidiu, Elena Roizen s-a născut în 1945 si a plecat dintre noi în 2007, iar cu timpul cântecele ei au devenit faimoase în întreaga ţară. Cariera şi-a început-o când a deputat prima sa melodie la Radiodifuziunea Română primul cântec fiind "Hai Dunărea Mea". A participat de-a lungul carierei la numeroase festivaluri, iar după moartea sa, numele său a fost dat unui festival “Festivalul cântecului popular dobrogean Elena Roizen”. A fost imaginea Dobrogei pe plan naţional folcloric, fiind una dintre cele mai bune interprete de muzică populară din ţară. Talentul său a fost curmat prea devreme, în urma cu 7 ani plecând dintre noi, din cauza unei boli incurabile, lăsând în urma sa un bogat repertoriu, melodiile sale fiind foarte apreciate de ascultatori.
Melodiile regretatei cântereţe, vor fi interpretate de cei zece concurenţi care reprezintă Dobrogea - şapte constănţeni şi trei tulceni - la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular „Elena Roizen”. Celor zece li se vor alătura alţi 28 de tineri concurenţi, cu melodii din zonele etnografice pe care le reprezintă.
Concursul se va desfăşura sâmbătă, de la ora 18.00, iar gala de premiere va avea loc duminică, de la aceeaşi oră, pe scena de lângă Centrul Cultural Ovidiu. Cele două seri vor fi precedate, de la ora 11.00, de ample acţiuni - spectacole pentru copii, dansuri şi muzică - dedicate Zilelor Oraşului Ovidiu, manifestare ajunsă la cea de-a VI-a ediţie şi care a debutat, vineri, cu lupte tătăreşti şi un spectacol folcloric realizat în parteneriat cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. „Le doresc locuitorilor oraşului Ovidiu „La mulţi ani!” şi să realizăm împreună tot ceea ce ne-am propus. Îi aşteptăm la distracţie”, a spus primarul oraşului Ovidiu, George Scupra.
Premiile festivalului vor fi acordate după cum urmează:
Trofeul „Elena Roizen” se va acorda celui mai bun concurent şi are valoarea de 1500 lei.
Locul I -1000 lei.
Locul II – 800 lei.
Locul III – 600 lei.
Mentiune – 2 X 500 lei.
Premiul Radio Constanţa – 200 lei.
Premiul Juriului – 300 lei.
Premiul Familiei Roizen – 500 lei.
Premiul Radio Neptun – 200 lei.
Prima seară de concurs va fi urmată, de la ora 20.15, de recitalurile susţinute de Elena Ionescu-Cojocaru, Maria Stângă, Elena Chirică, Ion Amititeloaie, Tiţa Barbu. Schimbând registrul, seara de sâmbătă se va încheia pe ritmuri rock, cu recitalurile oferite de artiştii invitaţi la Zilele Oraşului Ovidiu: trupele Colonist pe Lună şi Vama.
Recitaluri vor fi şi duminică, după gala de închidere. Vor cânta pentru ovidieni şi oaspeţii lor: laureatul ediţiei 2014 a Festivalului „Elena Roizen”, Nicu Mîţă, Mihaela Enciu Toma, Aurel Sava, Ştefania Rareş, Florin Vasilică şi grupul Teleormanul şi Gheorghe Luca. După aceea, pe scenă vor urca: Chimie şi trupa Doc şi Deliric, corul de copii Armonia, care va prezenta melodia „Armonia către voi”, de Mihai Alexandru, care participă la ediţia 2014 a Festivalului „Mamaia Copiilor”, şi trupa Proconsul. Zilele oraşului Ovidiu se vor încheia cu un spectaculos foc de artificii.
Duminică, de la ora 11.45, la cimitirul din Ovidiu, acolo unde îşi doarme somnul de veci Elena Roizen, va fi oficiată o slujbă de pomenire de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi un sobor de 12 de preoţi. Evenimentul comemorativ va avea loc în prezenţa celor 38 de concurenţi şi a primarului oraşului Ovidiu, George Scupra.
Cele două evenimente, Zilele Oraşului Ovidiu şi Festivalul „Elena Roizen”, sunt organizate de Primăria şi Consiliul Local Ovidiu, împreună cu Centrul Cultural din localitate.