FOTO Vremea rea a făcut ravagii la Constanța. S-a emis cod roșu de viscol

Județele din sud-estul țării se află sub cod roșu, vântul puternic și ninsorile abundente au făcut ravagii și au determinat autoritățile să închidă mai multe drumuri județene.

FOTO Vremea rea a făcut ravagii la Constanța. S-a emis cod roșu de viscol


Județele din sud-estul țării se află sub cod roșu, vântul puternic și ninsorile abundente au făcut ravagii și au determinat autoritățile să închidă mai multe drumuri județene.

La Constanța autoritățile au emis în această dimineață un mesaj Ro-Alert de vijelie, anunțând vânt puternic cu viteze de peste 100 km/ h. Pentru Constanța și alte cinci județe din jur este valabil un cod roșu până la ora 16.00.
Constanța este județul cel mai afectat, 26 localități au rămas fără apă potabilă și 59 de localități fără curent electric. Situația este la fel de gravă și în județul Tulcea, acolo unde 33 de localități, din comunele Jurilovca, Nufăru, Valea Nucarilor și Agighiol, au rămas fără curent electric.

"Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 13 localităţi din 7 judeţe (Buzău, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Prahova, Tulcea, şi Teleorman) şi municipiul Bucureşti, unde se intervine pentru deblocarea mai multor autovehicule rămase în zăpadă, pentru degajarea unor elemente de construcţie de la 1 imobil, a 27 copaci şi 1 stâlp de electricitate căzuţi pe carosabil, fiind avariate 10 autoturisme, cât şi pentru evacuarea apei din 8 curţi şi un beci", a informat DSU.

Potrivit sursei citate, circulaţia rutieră este blocată din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil pe 3 drumuri naţionale: DN 22/Constanţa, DN 2A/Constanţa şi DN 22A/Constanţa.
Totodată, din cauza vântului puternic au fost suspendate manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa, cât şi în Bara Sulina din judeţul Tulcea.
În zonele puternic afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:
* monitorizarea şi coordonarea situaţiei din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care este în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă;
* realizarea manevrei de forţe şi mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prin suplimentarea capabilităţilor din următoarele judeţe, astfel: - ISUJ Buzău - 1 ATPVM şi 1 şenilată de la ISUJ Mureş;
- ISUJ Constanţa - 1 ATPVM de la ISU-BIF şi 1 şenilată de la Unitatea Specială de Intervenţie Ciolpani;
- ISUJ Ialomiţa - 1 ATPVM de la ISU-BIF şi 1 şenilată de la ISUJ Galaţi.

Încă de aseară premierul Marcel Ciolacu a solicitat convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor de interne, transporturi și energie. „Ne asigurăm că, indiferent de starea vremii, de ninsori sau de viscol, nu vor fi probleme legate de aprovizionarea cu energie pentru cetăţeni, spitale, şcoli, obiective sociale. Autorităţile trebuie să fie pregătite să intervină în orice moment, dacă situaţia o cere, pentru sprijinirea populaţiei afectate şi a comunităţilor locale.