Fumătorii de ţigări electronice ar putea avea aceeaşi soartă cu fumătorii de ţigări clasice

Țigările electronice ar putea fi supuse acelorași restricții ca și țigările clasice și interzise în spațiile publice închise

Fumătorii de ţigări electronice ar putea avea aceeaşi soartă cu fumătorii de ţigări clasice


Fumătorii de ţigări electronice ar putea avea aceeaşi soartă cu fumătorii de ţigări clasice. Acestea ar putea fi supuse acelorași restricții ca și țigările clasice și interzise în spațiile publice închise.

Propunerea legislativă face parte dintr-un proiect de lege adoptat de Senat și aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiatorul legii consideră că aceste dispozitive sunt la fel de dăunătoare sănătății ca țigările clasice.
Proiectul a dus însă la divergențe în interiorul guvernului. Ministerul Sănătății susține modificările, în timp ce alți membri ai guvernului se opun.
“Proiectul de lege se referă la dispozitivele electronice, foarte prietenoase cu copii şi tinerii, foarte uşor de vândut vizual. Noi am vorbit despre aceste produse că sunt la fel de toxice sau chiar mai toxice decât ţigareta. Asta îşi propune proiectul de lege, să definească tutunul încălzit sau ţigareta electronică ca fiind tot ţigară”, spune Emanuel Ungureanu, deputat USR, iniţiatorul proiectului de lege.
Ministerul Sănătății susține modificările, în timp ce alți membri ai guvernului se opun acestui proiecr de lege.
Potrivit legii în vigoare prin fumat se înţelege inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete. Mai precis, este ilegal să aprindem o ţigară la birou sau în restaurant, în schimb este permisă utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul, ele nefiind cuprinse în definiţia fumatului.
Acelaşi proiect are ca scop interzicerea fumatului şi în maşina personală dacă şoferul transportă copii sau femei însărcinate. Sunt vizate atât de ţigările normale, cât şi dispozitivele electronice.
“Este lucru de bun simţ …sunt state civilzate care au decis că nici în parc nu e ok să fumezi lângă o femei gravidă” a mai precizat Emanuel Ungureanu.
Legea actuală interzice fumatul în spaţiile închise de la locul de muncă. Angajaţii nu pot fuma în interior, dar pot aprinde o ţigară în curte, sau pe balcon. În proiectul de lege aflat acum în dezbatere apare formularea ”în spaţiile de la locul de muncă” şi dispare formularea “spaţii închise”, de unde se poate înţelege că iniţiatorii îşi propun să interzică de tot fumatul la muncă.